Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz po wcześniejszym marynowaniu w solance – dzięki niej mięso będzie soczyste i miękkie oraz dłużej utrzyma świeżość.
Potrzebne będą:
Do przygotowania solanki:
- 1 szklanka soli
- 4 l wody
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ząbków czosnku
Do boczku:
- 2 kg surowego boczku
- 4 jabłka
- 6 gałązek świeżego rozmarynu
- 250 ml białego wina
- świeżo mielony pieprz
Do sosu:
- 100 ml miodu
- 500 g śliwek bez pestek
- 50 ml Brendy
Działamy!
Wodę z solą, resztą przypraw oraz czosnkiem doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, następnie ostudź i włóż do niej boczek. Całość wstaw do lodówki na około 2 dni.
Po tym czasie boczek wyjmij z zalewy, osusz i natrzyj świeżo mielonym pieprzem, solą, siekanym czosnkiem i świeżym rozmarynem. Przełóż mięso do brytfanki dodaj pokrojone jabłka, podlej białym winem i piecz pod przykryciem w 110 stopniach przez 5 godzin.
Gotowy boczek zawiń w papier pergaminowy i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i wstaw do pieca, tym na razem nagrzanego do 230 stopni i piecz przez około 30 minut.
W rondlu rozgrzej miód, dodaj do niego świeże śliwki bez pestek i gotuj około 6 minut. Na koniec dodaj brandy i podpal, całość zamieszaj lekko jeszcze kilka razy i gotowe.
Boczek podawaj w sosie ze śliwkami. Świetnym dodatkiem będzie knedel na parze!
Fot. Pietruszka Fotografia