Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz po wcześniejszym marynowaniu w solance – dzięki niej mięso będzie soczyste i miękkie oraz dłużej utrzyma świeżość.
Potrzebne będą:
Do przygotowania solanki:
Do boczku:
Do sosu:
Działamy!
Wodę z solą, resztą przypraw oraz czosnkiem doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, następnie ostudź i włóż do niej boczek. Całość wstaw do lodówki na około 2 dni.
Po tym czasie boczek wyjmij z zalewy, osusz i natrzyj świeżo mielonym pieprzem, solą, siekanym czosnkiem i świeżym rozmarynem. Przełóż mięso do brytfanki dodaj pokrojone jabłka, podlej białym winem i piecz pod przykryciem w 110 stopniach przez 5 godzin.
Gotowy boczek zawiń w papier pergaminowy i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na porcje i wstaw do pieca, tym na razem nagrzanego do 230 stopni i piecz przez około 30 minut.
W rondlu rozgrzej miód, dodaj do niego świeże śliwki bez pestek i gotuj około 6 minut. Na koniec dodaj brandy i podpal, całość zamieszaj lekko jeszcze kilka razy i gotowe.
Boczek podawaj w sosie ze śliwkami. Świetnym dodatkiem będzie knedel na parze!
Fot. Pietruszka Fotografia