Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze Zakoplanu mamy dla Was propozycję, która doskonale wpisuje się w atmosferę zimowej przyjemności. Przedstawiamy przepis na aromatyczną zapiekankę z boczniaków i sera raclette – pyszną, rozgrzewającą i pełną charakteru.
Idealną na mikołajkowe spotkanie z bliskimi przy kubku gorącej herbaty. Przekonajcie się sami, jak w prosty sposób można stworzyć danie, które podbije podniebienia i wprowadzi do domu aromatyczne zapachy.
Potrzebne będą:
- 6 boczniaków
- ok. 300 g sera raclette
- 60 g masła
- 6 kromek dobrego chleba żytniego na zakwasie
- mała wiązka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Działamy:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Posmaruj kromki chleba masłem. Boczniaki pokrój na mniejsze kawałki i lekko przesmaż na maśle – wystarczy około 3 minuty, tak, żeby boczniaki doznały lekkiej karmelizacji. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przełóż grzyby na kromki.
Teraz podziel ser na 6 plastrów (tu nie szczędzimy sera!),a plastry ułóż na kromki z grzybami. Zapiekanki ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 8 minut, aż ser całkiem zmięknie – jednak nie za długo, by nie spłynął na blaszkę. Jeśli tak się stanie, to też nie tragedia. Można taki ser, za pomocą szpachelki, przenieść z powrotem na zapiekankę. Gotową zapiekankę posyp posiekanym szczypiorkiem.
Fot. Pietruszka Fotografia