Browar Watra – zakopiańska marka, którą zachwyciła się Polska

Jest w Polsce taki browar, do którego ludzie przyjeżdżają z drugiego końca kraju, by wychylić kufel idealnie schłodzonego piwa. Miejsce, które nad ilość zawsze przedkłada jakość, dlatego nie decyduje się na masową produkcję ani sprzedaż wysyłkową. To zakopiański browar restauracyjny Watra. Oprowadza nas po nim Krzysztof Mościński – piwowar z 38. letnim doświadczeniem.

Historia browaru Watra zaczęła się 4 lata temu. 12 września 2013 r. uwarzono pierwszego, dziś już kultowego Helesa. Równocześnie ruszyła produkcja trzech pozostałych piw dostępnych w browarze: marcowego, miodowego oraz pszenicznego. Wszystkie gatunki szybko się przyjęły, spełniając oczekiwania zarówno spragnionych piechurów wracających z górskich wypraw, jak i wytrawnych koneserów piw.

Jaki jest klucz do sukcesu Watry? Bezkompromisowość: wszystkie składniki muszą być najwyższej jakości. W magazynach nie znajdziemy nic poza naturalnymi składnikami: krystaliczną górską wodą, podhalańskim miodem, wysokogatunkowymi drożdżami, chmielem i 6 rodzajami słodu. Pieczołowicie doglądany jest także każdy etap długiego procesu piwowarskiego. Pana Krzysztofa można tu spotkać o wszelkich porach dnia i nocy – w końcu każde z oferowanych piw ma inne wymagania, a tym samym potrzebuje osobnej uwagi.

Znaczenie ma wszystko: jak długo słód jest zacierany, czyli przygotowywany do połączenia z drożdżami. Ile doda się do niego chmielu. Ile trwa fermentacja główna i w jakiej odbywa się temperaturze. Czy warunki leżakowania są optymalne. Wreszcie, czy teoretycznie gotowe piwo odpowiednio długo „odpoczęło” i czy doprowadzono je do idealnej temperatury schłodzenia. Pan Krzysztof przyznaje, że piwowarstwo wymaga pasji i dużej cierpliwości. Ale warto. Prawdziwy piwowar jest jak alchemik – zmienia proste składniki w żywe złoto. Potwierdzają to rzesze wiernych bywalców Watry, którzy nie wyobrażają sobie wizyty w Zakopanem bez wizyty w browarze.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »