Bryndzowe trufle na azjatyckiej sałatce z ogórka

Bryndza to podpuszczkowy, miękki ser wytwarzany z mleka owiec. Powstaje na obszarze całych Karpat, ale obok oscypków i buncu jest jedną z podstaw i największych smakołyków kuchni Podhala.

Sposób wytwarzania bryndzy podhalańskiej nie zmienił się od setek lat. Właściwości smakowe tego słonego i lekko pikantnego sera mogą się delikatnie różnić zależnie nawet od pory roku, konsystencja ma formę pasty. A ponieważ nie ma to jak łączenie i poznawanie nowych smaków – bryndzę przyrządzimy z łatwą i szybką w przygotowaniu sałatką z azjatycką nutą. To idealna propozycja na ciepłe, letnie wieczory, a Wasi goście z pewnością będą zachwyceni podhalańskim serem zaserwowanym w zupełnie nowej odsłonie!

Potrzebne będą:

  • 0,5 kg ogórka gruntowego
  • 200 g bryndzy
  • garść listków mięty
  • 1 papryczka chilli
  • dwie łyżki sezamu
  • olej sezamowy
  • 1 limonka
  • przyprawa garam masala
  • sól i pieprz do smaku

Działamy!

Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni sezamu na złoty kolor, co uwolni tłuszcze i olejki eteryczne. Ogórki obieramy i przekrawamy wzdłuż – za pomocą małej łyżeczki najłatwiej będzie wyskrobać teraz pestki. Ogórki kroimy następnie w plasterki i dodajmy do nich drobno posiekane chili oraz posiekane liście świeżej mięty. Całość skraplamy olejem oraz sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziarna sezamu i dokładnie mieszamy. Z bryndzy lepimy niewielkie trufle i obtaczamy je w przyprawie garam masala wysypanej na talerz. Gotową sałatkę wykładamy na talerz, na górze układamy bryndzowe trufle z listkami mięty i podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa.

Bon appétit!

Fot. Pietruszka Fotografia

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: