Bryndzowe trufle na azjatyckiej sałatce z ogórka

Bryndza to podpuszczkowy, miękki ser wytwarzany z mleka owiec. Powstaje na obszarze całych Karpat, ale obok oscypków i buncu jest jedną z podstaw i największych smakołyków kuchni Podhala.

Sposób wytwarzania bryndzy podhalańskiej nie zmienił się od setek lat. Właściwości smakowe tego słonego i lekko pikantnego sera mogą się delikatnie różnić zależnie nawet od pory roku, konsystencja ma formę pasty. A ponieważ nie ma to jak łączenie i poznawanie nowych smaków – bryndzę przyrządzimy z łatwą i szybką w przygotowaniu sałatką z azjatycką nutą. To idealna propozycja na ciepłe, letnie wieczory, a Wasi goście z pewnością będą zachwyceni podhalańskim serem zaserwowanym w zupełnie nowej odsłonie!

Potrzebne będą:

  • 0,5 kg ogórka gruntowego
  • 200 g bryndzy
  • garść listków mięty
  • 1 papryczka chilli
  • dwie łyżki sezamu
  • olej sezamowy
  • 1 limonka
  • przyprawa garam masala
  • sól i pieprz do smaku

Działamy!

Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni sezamu na złoty kolor, co uwolni tłuszcze i olejki eteryczne. Ogórki obieramy i przekrawamy wzdłuż – za pomocą małej łyżeczki najłatwiej będzie wyskrobać teraz pestki. Ogórki kroimy następnie w plasterki i dodajmy do nich drobno posiekane chili oraz posiekane liście świeżej mięty. Całość skraplamy olejem oraz sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ziarna sezamu i dokładnie mieszamy. Z bryndzy lepimy niewielkie trufle i obtaczamy je w przyprawie garam masala wysypanej na talerz. Gotową sałatkę wykładamy na talerz, na górze układamy bryndzowe trufle z listkami mięty i podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa.

Bon appétit!

Fot. Pietruszka Fotografia

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »