Burrata na słodko

Burrata na słodko

Burrata to włoski ser, typowy dla regionu Apulii, który wyglądem przypomina kulę mozzarelli. Ale kiedy przekroicie burratę na pół, z jej środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana, w której wyczuwalne są drobne kawałeczki sera.

Burratę produkuje się z mleka krowiego lub bawolego, a produkcję zaczyna się podobnie jak mozzarelli i wielu serów, z podpuszczką używaną do zsiadania się ciepłego mleka. Jednak w przeciwieństwie do innych serów, świeży skrzep mozzarelli jest zanurzany w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie. Gorący ser formuje się następnie w torebkę, którą wypełnia się resztkami mozzarelli i uzupełnia świeżą śmietaną. Burraty tradycyjnie zawija się w liście złotogłowu i skrapia serwatką. Dzięki temu ser ma głęboki smak i zachowuje mleczną świeżość.

Ser Burrata podaje się przeważnie bez podgrzewania, więc idealnie sprawdzi się jako przekąska z dodatkami lub jeden ze składników sałatki. Poniższy przepis to przepyszna wersja „na słodko”!

Potrzebne będą:

  • 1 szt. burraty
  • 6 szt. moreli
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szt. chilli
  • gałązka rozmarynu
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Działamy!

Morelki rozkrawamy na pół i pozbywamy się pestek. W rondelku podgrzewamy miód wraz z rozmarynem i chilli. Na ciepły miód wrzucamy morele i smażymy, aż owoce puszczą soki.  Przekładamy morele wraz z powstałym sosem do miseczki i czekamy aż trochę ostygnie – podajemy z burratą.

Tańce góralskie - Zofia Stryjeńska
Wydawca
Zakoplan Tymoteusz Mróz
Zakopane, ul. Krupówki 30
Tel.: +48 663 485 242
E-mail.: info@zakoplan.pl
Dołącz do nas
Newsletter
Raz w tygodniu podeślemy Ci informację o nadchodzących wydarzeniach.