Burrata to włoski ser, typowy dla regionu Apulii, który wyglądem przypomina kulę mozzarelli. Ale kiedy przekroicie burratę na pół, z jej środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana, w której wyczuwalne są drobne kawałeczki sera.
Burratę produkuje się z mleka krowiego lub bawolego, a produkcję zaczyna się podobnie jak mozzarelli i wielu serów, z podpuszczką używaną do zsiadania się ciepłego mleka. Jednak w przeciwieństwie do innych serów, świeży skrzep mozzarelli jest zanurzany w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie. Gorący ser formuje się następnie w torebkę, którą wypełnia się resztkami mozzarelli i uzupełnia świeżą śmietaną. Burraty tradycyjnie zawija się w liście złotogłowu i skrapia serwatką. Dzięki temu ser ma głęboki smak i zachowuje mleczną świeżość.
Ser Burrata podaje się przeważnie bez podgrzewania, więc idealnie sprawdzi się jako przekąska z dodatkami lub jeden ze składników sałatki. Poniższy przepis to przepyszna wersja „na słodko”!
Potrzebne będą:
- 1 szt. burraty
- 6 szt. moreli
- 4 łyżki miodu
- 1 szt. chilli
- gałązka rozmarynu
- świeżo zmielony czarny pieprz
Działamy!
Morelki rozkrawamy na pół i pozbywamy się pestek. W rondelku podgrzewamy miód wraz z rozmarynem i chilli. Na ciepły miód wrzucamy morele i smażymy, aż owoce puszczą soki. Przekładamy morele wraz z powstałym sosem do miseczki i czekamy aż trochę ostygnie – podajemy z burratą.