Kuchnia indyjska to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków i intensywnych zapachów.
Rozgrzewająca i aromatyczna świetnie nadaje się na wiosenne przesilenie. Tym bardziej, że nie musi wymagać dużego nakładu pracy. Przykładem prostej i pysznej potrawy są bhaji, czyli placuszki z posiekanej cebuli.
Bhaji to w hindi po prostu „warzywa”. Smażone w cieście stanowią pożywną przystawkę lub szybką przekąskę, podobną do nieco bardziej znanej pakory. Składników jest niewiele, więc tym ważniejsze, aby były ekologiczne i wysokiej jakości – naprawdę czuć różnicę! Po dosłownie 10 minutach przygotowania zapewnisz sobie szybką wyprawę kulinarną szlakiem indyjskiego street food (bez wychodzenia z domu).
Potrzebne będą:
- 4 cebule ekologiczne
- 110g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka „zerówki”
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 małe chilli
- olej rzepakowy do smażenia
Na sos:
- 150ml jogurtu naturalnego
- garść posiekanej mięty
- sól
- pieprz
- odrobina octu jabłkowego
Działamy!
Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wlej jajka roztrzepane z odrobiną wody i wymieszaj na idealnie gładką masę. Cebulę obierz, pokrój w talarki i wrzuć do ciasta razem z posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem.
Na głębokiej patelni rozgrzej sporo oleju. Nakładając łyżką smaż małe placuszki z każdej strony po 4 do 6 minut, aż osiągną złoty kolor. Gotowe wyjmij i odstaw na ręcznik papierowy. Najlepiej smakują na ciepło, z sosem lub skropione cytryną, chociaż zimne też są niczego sobie…