Czy uwierzycie, że według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę? Maria na wiele dni pogrążyła się w transie, a po obudzeniu wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom, a od pogan otrzymała przepis!
Aktualnie chili con czarne to popularna potrawa kuchni teksasko-meksykańskiej. Pyszna, pikantna i zdrowa – powstaje na bazie świeżych warzyw i przypraw. My dodajemy do niej tajemny składnik – ciemną czekoladę, która niezwykle wzbogaca smak. Jeśli lubicie, stopień ostrości dania możecie zwiększyć dodając więcej chili.
Potrzebne będą:
- 1 kg rozbratel mielony
- 150 ml oleju rzepakowego do smażenia
- 0,4 kg posiekanej cebuli
- 6 ząbków czosnku
- świeże chili (według uznania)
- 50 g ciemnej czekolady 72%
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 300 g ugotowanej czarnej fasoli
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- cukier, sól i czarny pieprz – do smaku
- garść świeżej kolendry
Działamy!
Na dużej patelni zeszklij na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę, całe ząbki czosnku, chili, kmin rzymski i mieszając, smaż przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę – mieszając zrumień mięso z każdej strony. Dodaj koncentrat i czekoladę, a po wymieszaniu dopraw cukrem, pieprzem oraz ewentualnie dolej wody dla uzyskania lżejszej konsystencji. Smaż całość na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj ugotowaną czarną fasolę, kilka razy zamieszaj i gotowe! Podawaj z ryżem i garścią świeżej kolendry.