Teraz Czytasz
Chipsy z topinamburu

Chipsy z topinamburu

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja

Znienacka wpadli goście i szukasz pomysłu na szybką, niebanalną przekąskę? Przygotuj wyjątkowe chipsy z topinamburu. Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, to prawdziwa perełka w świecie warzyw, a jego delikatny smak sprawi, że szybko zapomnicie o tradycyjnych chipsach z ziemniaków.

Potrzebne będą:

  • 500 g topinamburu
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • Sól do smaku
  • Ręcznik papierowy

Działamy!

Starannie opłucz topinambur pod bieżącą wodą, a następnie osusz go za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój topinambur na cienkie plasterki, najlepiej używając mandoliny.

Rozgrzej olej rzepakowy do temperatury około 140°C. Pamiętaj, że topinambur smaży się szybko. Wrzucaj plasterki do rozgrzanego oleju partiami, unikając zbyt gęstego układania. Smaż je do momentu, aż lekko się zarumienią. To kwestia minut! Wyjmij smażone plasterki z oleju i odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Zobacz Też

Teraz tylko oprósz je lekko solą, nadając im wyjątkowy smak. Chipsy z topinamburu świetnie sprawdzą się jako zamiennik klasycznych chipsów lub jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Bon appétit!

Fot. Pietruszka Fotografia
Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry