Wraz z wakacyjnymi upałami pojawia się nieodparty urok pysznych, orzeźwiających smaków, które doskonale gaszą pragnienie i dodają energii. Czy jest coś bardziej charakterystycznego dla lata niż arbuz o słodkiej i soczystej konsystencji, który dosłownie rozpływa się w ustach?
Poniższy przepis na chłodnik z arbuzem to kompozycja smaków, która idealnie sprawdzi się na piknik na plaży, wakacyjny obiad w ogrodzie pełnym kwiatów czy na ciepłe wieczorne spotkania ze znajomymi. Wyrazistości chłodnikowi doda ser gorgonzola – skrywa się tam także ukryta niespodzianka: odrobina pikantnego chili. Sam zdecyduj jak bardzo chcesz wyostrzyć smaki.Początek formularzaDół formularza
Potrzebne będą:
- 500 g posiekanego słodkiego, dojrzałego arbuza
- 500 g posiekanych, dobrych, dojrzałych pomidorów bez skórki
- kilka sztuk posiekanych zielonych oliwek
- kilka sztuk posiekanych kaparów
- 1 łyżka miodu
- 80 ml oliwy
- ½ lub 1 całe chilli
- sól i pieprz do smaku
- ser typu gorgonzola piccante
Działamy!
Wszystkie składniki posiekaj (nie blenduj), zmieszaj, dopraw i odstaw na około 1 godzinę do lodówki. Biała, chrupka bagietka będzie świetnym dodatkiem.