Sezon na szparagi w pełni! To właśnie w maju i czerwcu możemy kupić świeże szparagi o najlepszym smaku. Są prawdziwym powiewem wiosny i zdrowia na talerzu i wdzięcznym obiektem kulinarnym – świetnie komponują się z wieloma produktami. Koniecznie wypróbujcie proste i szybkie w wykonaniu warzywne curry.
Potrzebne będą:
Działamy!
Marchewkę i boczniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cukinię pokrój na plasterki, a bakłażana w kostkę. Szparagom odłam zgrubiałe łodygi i pokrój je na mniejsze kawałki.
Cebulę i chilli posiekaj. W szerokim dużym garnku podgrzej oliwę i lekko zeszklij cebulę i papryczki wraz z przyprawami (kumin, kardamon, imbir).
Następnie dodaj kolejno marchewkę, boczniaka, bakłażana, cukinię i szparagi. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj przez około 15 minut. Na koniec dodaj liście limonki, startą skórkę z jednej limonki, dopraw całość solą oraz pieprzem i posyp świeżą kolendrą. Warzywne curry podawaj z ryżem lub komosą. Bon Appétit!
Fot. Pietruszka Fotografia