Curry warzywne ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni! To właśnie w maju i czerwcu możemy kupić świeże szparagi o najlepszym smaku. Są prawdziwym powiewem wiosny i zdrowia na talerzu i wdzięcznym obiektem kulinarnym – świetnie komponują się z wieloma produktami. Koniecznie wypróbujcie proste i szybkie w wykonaniu warzywne curry.

Potrzebne będą:

  • 100 g boczniaka
  • 200 g marchewki
  • 400 g cukinii
  • 300 g bakłażana
  • 200 g szparagów
  • 2 szt. cebuli
  • 2 do 3 szt. papryczki chilli
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 50 g świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 liście limonki lub trawa cytrynowa
  • 1 szt. limonki  

Działamy!

Marchewkę i boczniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cukinię pokrój na plasterki, a bakłażana w kostkę. Szparagom odłam zgrubiałe łodygi i pokrój je na mniejsze kawałki.

Cebulę i chilli posiekaj. W szerokim dużym garnku podgrzej oliwę i lekko zeszklij cebulę i papryczki wraz z przyprawami (kumin, kardamon, imbir).

Następnie dodaj kolejno marchewkę, boczniaka, bakłażana, cukinię i szparagi. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj przez około 15 minut. Na koniec dodaj liście limonki, startą skórkę z jednej limonki, dopraw całość solą oraz pieprzem i posyp świeżą kolendrą. Warzywne curry podawaj z ryżem lub komosą. Bon Appétit!

Fot. Pietruszka Fotografia

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: