Sezon na szparagi w pełni! To właśnie w maju i czerwcu możemy kupić świeże szparagi o najlepszym smaku. Są prawdziwym powiewem wiosny i zdrowia na talerzu i wdzięcznym obiektem kulinarnym – świetnie komponują się z wieloma produktami. Koniecznie wypróbujcie proste i szybkie w wykonaniu warzywne curry.
Potrzebne będą:
- 100 g boczniaka
- 200 g marchewki
- 400 g cukinii
- 300 g bakłażana
- 200 g szparagów
- 2 szt. cebuli
- 2 do 3 szt. papryczki chilli
- 500 ml mleka kokosowego
- 50 g świeżego imbiru
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 liście limonki lub trawa cytrynowa
- 1 szt. limonki
Działamy!
Marchewkę i boczniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cukinię pokrój na plasterki, a bakłażana w kostkę. Szparagom odłam zgrubiałe łodygi i pokrój je na mniejsze kawałki.
Cebulę i chilli posiekaj. W szerokim dużym garnku podgrzej oliwę i lekko zeszklij cebulę i papryczki wraz z przyprawami (kumin, kardamon, imbir).
Następnie dodaj kolejno marchewkę, boczniaka, bakłażana, cukinię i szparagi. Zalej mlekiem kokosowym i gotuj przez około 15 minut. Na koniec dodaj liście limonki, startą skórkę z jednej limonki, dopraw całość solą oraz pieprzem i posyp świeżą kolendrą. Warzywne curry podawaj z ryżem lub komosą. Bon Appétit!
Fot. Pietruszka Fotografia