Cykoria to nieco tajemnicze, zimowe warzywo, które nie zdobyło jeszcze dużej popularności na polskich stołach. Smakuje pysznie zarówno na surowo, jak i w wersji smażonej czy pieczonej i jest prawdziwą bombą witaminową, a sezon na nią trwa od listopada do kwietnia.
Jeśli szukacie przepisu na szybką i oryginalną przekąskę na sylwestra czy uzupełnienie dania głównego na święta – duszona cykoria nada się idealnie! Własnoręcznie przygotowane masło orzechowe z fistaszków będzie świetnym dodatkiem.
Potrzebne będą:
- 5 szt. cykorii
- 20 ml oleju arachidowego do smażenia
- 2 małe łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 ml cydru
- sól i pieprz do smaku
- 200 g orzeszków ziemnych
- 80 g masła
Działamy!
Masło roztop na patelni. Orzeszki wrzuć do robota kuchennego, dodaj roztopione masło i sól do smaku. Całość miksuj tylko chwilkę, tak aby w paście pozostały kawałki orzeszków. Masło orzechowe jest gotowe.
Następnie przekrój cykorie na pół. Opłucz w zimnej wodzie i starannie osącz. Rozgrzej na patelni olej arachidowy, a następnie ułóż warzywa na patelni stroną przekrojoną do dołu. Smaż przez kilka minut, aż uzyskasz złocisty kolor. Przewróć cykorie na drugą stronę i posyp cukrem, po czym poczekaj do momentu gdy cukier lekko się skarmelizuje. Wlej cydr na patelnię i gotuj około 5 minut, aż cykorie wchłoną połowę płynu.
Cykorie rozłóż na talerze i podaj z masłem orzechowym. Będą idealne zarówno jako osobne danie czy dodatek do ryby, drobiu i steka z antrykotu.
Bon Appétit!