Słyszeliście kiedyś o brokule “bimi”? To warzywo nazywane również brokułem szparagowym bądź dzikim brokułem jest połączeniem brokuła, kapusty oraz szparagów. Ta interesująca krzyżówka chińskiej kapusty z brokułem powstała na początku lat 90. w Japonii. Różyczki brokuła bimi do złudzenia przypominają brokuła – są jednak zdecydowanie mniejsze i delikatniejsze, a jego łodygi są zdecydowanie szczuplejsze i dłuższe od tych klasycznego brokuła, którego znamy ze sklepowych półek. Swoim słodkim smakiem przypomina natomiast letnie szparagi.
Brokuł “bimi” staje się coraz bardziej popularnym warzywem, tak więc i ja przygotowałem dla Was przepis na jego pyszną wersję.
Potrzebne będą:
250g dzikiego brokuła „bimi”
1 litr wody
0,4 łyżeczki cukru
0,4 łyżeczki soli tak samo
100 g wędzonej słoniny pokrojonej w kostkę
100 ml oliwy
2 łyżki miodu
1 posiekana świeża papryczka chilli
60 ml soku z limonki
Działamy:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki limonkowego winegretu – oliwę, miód, świeżą papryczkę chilli oraz sok z limonki. Na osobnej patelni usmaż skwarki ze słoniny. Gotowe skwarki odłóż na ręcznik papierowy.
Zagotuj wodę z solą i cukrem. Brokuła „bimi” opłucz i wrzuć do gotującej się wody na około 3 minuty. „Bimi” polej winegretem i posyp ciepłymi skwarkami.
Brokuła „bimi” możesz podawać od razu po ugotowaniu lub chwilę później odsmażyć na patelni. „Bimi” jest bardzo dobrym dodatkiem do dań głównych lub jako samodzielna przekąska.