Dziki brokuł „bimi” - Przepis Sławka Kardasia

Dziki brokuł „bimi” 

Słyszeliście kiedyś o brokule “bimi”? To warzywo nazywane również brokułem szparagowym bądź dzikim brokułem jest połączeniem brokuła, kapusty oraz szparagów. Ta interesująca krzyżówka chińskiej kapusty z brokułem powstała na początku lat 90. w Japonii. Różyczki brokuła bimi do złudzenia przypominają brokuła – są jednak zdecydowanie mniejsze i delikatniejsze, a jego łodygi są zdecydowanie szczuplejsze i dłuższe od tych klasycznego brokuła, którego znamy ze sklepowych półek. Swoim słodkim smakiem przypomina natomiast letnie szparagi.  

Brokuł “bimi” staje się coraz bardziej popularnym warzywem, tak więc i ja przygotowałem dla Was przepis na jego pyszną wersję.  

Potrzebne będą: 

250g dzikiego brokuła „bimi” 
1 litr wody 
0,4 łyżeczki cukru 
0,4 łyżeczki soli tak samo   
100 g wędzonej słoniny pokrojonej w kostkę 
100 ml oliwy  
2 łyżki miodu  
1 posiekana świeża papryczka chilli  
60 ml soku z limonki 

Działamy: 

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki limonkowego winegretu – oliwę, miód, świeżą papryczkę chilli oraz sok z limonki. Na osobnej patelni usmaż skwarki ze słoniny. Gotowe skwarki odłóż na ręcznik papierowy. 

Zagotuj wodę z solą i cukrem. Brokuła „bimi” opłucz i wrzuć do gotującej się wody na około 3 minuty. „Bimi” polej winegretem i posyp ciepłymi skwarkami. 

Brokuła „bimi” możesz podawać od razu po ugotowaniu lub chwilę później odsmażyć na patelni. „Bimi” jest bardzo dobrym dodatkiem do dań głównych lub jako samodzielna przekąska. 

Tańce góralskie - Zofia Stryjeńska
Wydawca
Zakoplan Tymoteusz Mróz
Zakopane, ul. Krupówki 30
Tel.: +48 663 485 242
E-mail.: info@zakoplan.pl
Dołącz do nas
Newsletter
Raz w tygodniu podeślemy Ci informację o nadchodzących wydarzeniach.