Dziki brokuł „bimi” 

Słyszeliście kiedyś o brokule “bimi”? To warzywo nazywane również brokułem szparagowym bądź dzikim brokułem jest połączeniem brokuła, kapusty oraz szparagów. Ta interesująca krzyżówka chińskiej kapusty z brokułem powstała na początku lat 90. w Japonii. Różyczki brokuła bimi do złudzenia przypominają brokuła – są jednak zdecydowanie mniejsze i delikatniejsze, a jego łodygi są zdecydowanie szczuplejsze i dłuższe od tych klasycznego brokuła, którego znamy ze sklepowych półek. Swoim słodkim smakiem przypomina natomiast letnie szparagi.  

Brokuł “bimi” staje się coraz bardziej popularnym warzywem, tak więc i ja przygotowałem dla Was przepis na jego pyszną wersję.  

Potrzebne będą: 

250g dzikiego brokuła „bimi” 
1 litr wody 
0,4 łyżeczki cukru 
0,4 łyżeczki soli tak samo   
100 g wędzonej słoniny pokrojonej w kostkę 
100 ml oliwy  
2 łyżki miodu  
1 posiekana świeża papryczka chilli  
60 ml soku z limonki 

Działamy: 

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki limonkowego winegretu – oliwę, miód, świeżą papryczkę chilli oraz sok z limonki. Na osobnej patelni usmaż skwarki ze słoniny. Gotowe skwarki odłóż na ręcznik papierowy. 

Zagotuj wodę z solą i cukrem. Brokuła „bimi” opłucz i wrzuć do gotującej się wody na około 3 minuty. „Bimi” polej winegretem i posyp ciepłymi skwarkami. 

Brokuła „bimi” możesz podawać od razu po ugotowaniu lub chwilę później odsmażyć na patelni. „Bimi” jest bardzo dobrym dodatkiem do dań głównych lub jako samodzielna przekąska. 

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: