Beszamel to klasyk kuchni francuskiej i absolutna podstawa sztuki kulinarnej! Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV dzięki markizowi Louisowi de Béchameil. Powstaje z kilku prostych składników, jednak zwróćcie uwagę na dokładne przygotowanie. Sos beszamelowy doskonale komponuje się z mięsem i rybami – my połączymy go z jagnięciną i cukinią i szybko zyskujemy prosty przepis na świetne danie.
Potrzebne będą:
- 3 szt. cukinii
- 500 g mielonej jagnięciny
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 g passaty pomidorowej
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1 szt. chilli
- masło
Do przygotowania beszamelu:
- 25 g masła
- 40 g mąki
- 400 ml ciepłego mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Działamy!
Cukinię opłucz, przekrój wzdłuż i wydrąż środek by pozbyć się pestek i pozostał sam miąższ. Ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem oraz zapiecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 8 minut – aż się lekko przyrumienią.
Aby przygotować beszamel – w rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i wymieszaj na gładką masę. Dodaj mleko i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając przez około 4 minut, a następnie przypraw gałką, solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzej masło, skarmelizuj cebulę, dodaj czosnek i podsmaż jagnięcinę. Dodaj kolejno passatę, koncentrat, chilli, rozmaryn, sól i pieprz do smaku – dusimy około 8 minut. Gotowe ragout nakładamy na cukinie, polewamy beszamelem i zapiekamy w piekarniku (190°C) do zrumienienia się beszamelu.
Bon Appétit!