Tradycyjny kapuśniak powstaje z poszatkowanej, świeżej lub kiszonej, kapusty głowiastej. To jedna z najbardziej znanych zup kuchni polskiej, szczególnie góralskiej, gdzie znana jest jako kwaśnica, a także słowackiej (kapustnica) i ukraińskiej (капусняк).
Co powiecie jednak na kapuśniak z jarmużu? Jarmuż to też odmiana kapusty – o długich, pomarszczonych liściach, której niezwykłe właściwości zdrowotne są coraz bardziej doceniane, to prawdziwa bomba witaminowa!
Potrzebne będą:
- około 400 g jarmużu
- 2 szt. cebuli pokrojonej w piórka
- 200 g boczniaka pokrojonego w paski
- 200 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski
- 1 l wywaru warzywnego
- chili – według uznania
- 80 ml oleju sezamowego
- sól i pieprz do smaku
Działamy!
W rondelku rozgrzej olej, podsmaż na nim cebule, następnie dodaj boczniaki i zalej całość bulionem. Dorzuć oczyszczony i pokrojony w paski jarmuż, dopraw solą, chili i pieprzem – całość gotuj na małym ogniu do miękkości przez około 30 minut. Pod sam koniec, tuż przed podaniem, dodaj polędwicę i gotuj jeszcze około 3 minuty. Na sam koniec można lekko skropić olejem z sezamu. Podajemy w formie gęstej zupy z pieczywem.
Bon appétit!