Idealny dodatek na zimowe wieczory do drobiu czy serów. Podczas gdy na Podhalu króluje kapusta biała, czerwona kapusta to regionalny przysmak głównie na Śląsku i w Wielkopolsce. Chyba każdy z nas zna ją w formie tradycyjnej surówki, ale przyrządzona na ciepło z miodem i chili nabierze zupełnie nowego smaku i będzie pysznym zaskoczeniem na Waszym stole.
Potrzebne będą:
- 1 szt. czerwonej kapusty średniej wielkości
- 4 szt. cebuli
- 100g masła
- 30 ml oleju rzepakowego
- 150 ml octu balsamicznego
- 3 szt. gruszki
- garść suszonej żurawiny
- 150 ml miodu
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- świeże chili (według uznania)
- sól i pieprz do smaku
Działamy!
Główkę czerwonej kapusty obierz z liści zewnętrznych, opłucz, osusz i poszatkuj. Cebule obierz i pokrój w kostkę. W rondelku rozgrzej masło wraz z olejem rzepakowym i zkarmelizuj cebule wraz z pokrojonymi w kostkę gruszkami, chili i garścią żurawiny. Następnie dorzuć do rondelka poszatkowaną kapustę, a wszystko razem wymieszaj z miodem, octem i rozmarynem. Całość powinna się dusić pod przykryciem około 1 godziny. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, aby kapusta się nie przypaliła. Pod koniec dopraw do smaku solą i pierzem, ewentualnie miodem.
Fot. Pietruszka Fotografia