Teraz Czytasz
Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Sławek Kardaś - szef kuchni restauracji Bubuja
PRzepis Sławka Kardasia na Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem. Ten wyjątkowy omlet pochodzący z Austrii to połączenie puszystości z chrupkością orzechów i słodyczą suszonych owoców oraz powideł. Wypróbujcie koniecznie!

Potrzebne będą:

  • 3 jajka
  • 30 ml mleka
  • 50 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 g masła
  • Szczypta soli
  • 20 g rodzynek
  • 20 g suszonej figi
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g migdałów
  • 20 ml rumu
  • 80 g powideł jabłkowych lub owocowych
  • 40 g miodu lub cukier puder

Działamy! 

Rodzynki i figę skrop rumem, a orzechy lekko podpraż na patelni.

Żółtka oddziel od białek, a następnie wymieszaj z cukrem i kolejno dodaj mąkę i mleko, po czym za pomocą rózgi utrzyj do gładkiej konsystencji. Białka ubij na puszystą pianę. Za pomocą szpatułki silikonowej połącz delikatnie masę białkową z żółtkową.

Teraz rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła. Rozgrzane masło koniecznie rozprowadź po całej powierzchni patelni, a następnie rozlej na niej masę jajeczną. Mieszankę bakaliową rozsyp równo po całym omlecie. Omlet smaż na małym ogniu przez około 5 minut, a następnie przerzuć go na drugą stronę.

Zobacz Też

Uwaga! Nic się nie stanie, jeśli omlet się rozerwie – w następnym kroku i tak musisz go porozrywać na małe kawałki (takie na „kęsy”) za pomocą dwóch widelców. Porozrywane kawałki przewracaj tak, by dosmażyły się z każdej strony.

Na koniec przekładamy je na talerz, polewamy miodem lub posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z powidłami lub musem jabłkowym, a nawet i bitą śmietaną!

Fot. Pietruszka Fotografia

Dołącz do dyskusji

Dodaj Odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Przewiń Do Góry