
Jesień to czas, kiedy w kuchni w najróżniejszych odsłonach króluje dynia. Wśród wszystkich jej odmian – tych pomarańczowych, piżmowych czy hokkaido – biała dynia często pozostaje w cieniu. A szkoda! Jej delikatny, lekko orzechowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, że świetnie łączy się z wyrazistymi dodatkami. W przepisie, w którym proponuję Wam w tym miesiącu towarzyszy jej aksamitny sos z gorgonzoli, prażone orzechy włoskie i świeży tymianek. To proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie. Wystarczy kilka składników i chwila pieczenia, by stworzyć coś, co smakuje jak jesień na talerzu.
Potrzebne będą:
1 średnia biała dynia (np. lumina)
80 ml oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony czarny pieprz
100 g sera gorgonzola
100 ml śmietany 30%
50 g masła
100 g orzechów włoskich
Gałązka tymianku
Działamy!
Rozgrzej piekarnik do około 180 stopni.
Dynię umyj, przekrój na pół, a następnie za pomocą łyżki stołowej usuń miękkie wnętrze dyni, czyli nasiona oraz włókna. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kawałki dyni skrop oliwą, dopraw sola i pieprzem. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut.
W rondelku rozgrzej śmietanę i dodaj ser gorgonzola. Gotuj około 8 minut i za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj roztopiony ser tak, aby połączył się ze śmietaną.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj orzechy włoskie. Orzechy lekko podsmaż – tak, aby się nie spaliły, a masło nabrało pięknego bursztynowego koloru i orzechowego smaku. Na sam koniec dodaj obrane listki świeżego tymianku.
Ciepłą dynię ułóż na talerzu, polej sosem serowym i dodaj orzechy z masłem. Całość dopraw jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
