Pieczone bataty w sosie z sera koziego 

Czy też odnosicie wrażenie, że w ostatnim czasie bataty robią istną furorę – zarówno w menu popularnych restauracji, jak i w naszych domowych kuchniach? Zwane również słodkimi ziemniakami bataty coraz częściej stają się głównym bohaterem dań takich jak gratin czy zupy krem badź grają na talerzu drugie skrzypce w formie frytek czy kopytek. 

Jednak moim zdaniem największym hitem są pieczone bataty. Ich przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu, który chciałbym polecić Wam w tym miesiącu. To przepis na pieczone bataty w sosie z sera koziego. Jesteście ciekawi ich smaku? Zaczynamy!  

Potrzebne będą: 

  • 6 obranych batatów 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 200 g sera koziego (bądź Grana Padano lub Pecorino) 
  • 200 ml śmietany kremówki  

Zaczynamy!  

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. 

Obrane bataty pokrój na mniejsze kawałki w kształcie frytek. Przełóż je do miski, a następnie skrop oliwą z oliwek i przypraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Obtocz bataty w oliwie i przyprawach, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bataty około 20-30 minut do miękkości. Delikatne przypalenie batatów tylko nada im dodatkowego smaku i aromatu!   

Podczas pieczenia przygotuj sos. Do rondelka wrzuć starty ser, dodaj śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż do momentu, gdy ser rozpuści się w śmietanie, a ta zredukuje się o połowę.  

Na talerz wyłóż sos, ułóż na nim bataty i skop je dodatkowo oliwą! 

DSC4431
Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Rocznica urodzin Władysława Hasiora
Sztuka

Rocznica urodzin Władysława Hasiora

Czy Władysław Hasior był malarzem, rzeźbiarzem, a może performerem? Czy jego sztuka nadal inspiruje? Na te pytania, które nurtują publiczność od wielu lat, spróbuje odpowiedzieć dr Magdalena Figzał-Janikowska – autorka

Czytaj dalej »
Warsztaty z archiwizacji rodzinnych zbiorów fotograficznych

Warsztaty z archiwizacji fotografii

Chcesz poznać skuteczne metody ochrony starych rodzinnych fotografii, a także dowiedzieć się w jaki sposób przechowywać, porządkować i zabezpieczać odbitki, aby chronić je przed zniszczeniem oraz utratą? Dołącz do warsztatów

Czytaj dalej »
Folk is now - marka ucudowane
Dobre bo zakopiańskie

Folk is now – marka ucudowane

ucudowane to młoda, podhalańska marka modowa z góralskim sercem, którą tworzy Dominika Rubiś. Jeśli chcesz mieć w szafie wyjątkowe bluzy z podhalańskim sznytem, dzięki którym nie zginiesz w tłumie, to

Czytaj dalej »
Papieska Majówka na Bachledówce

Papieska Majówka na Bachledówce

W niedzielę, 11 maja w malowniczym Sanktuarium Ojców Paulinów na Bachledówce odbędzie się XXI edycja Konkursu Góralskiej Pieśni Religijnej „Papieska Majówka na Bachledówce”. Wydarzenie rozpocznie się uroczystą Mszą Świętą o

Czytaj dalej »