Czy też odnosicie wrażenie, że w ostatnim czasie bataty robią istną furorę – zarówno w menu popularnych restauracji, jak i w naszych domowych kuchniach? Zwane również słodkimi ziemniakami bataty coraz częściej stają się głównym bohaterem dań takich jak gratin czy zupy krem badź grają na talerzu drugie skrzypce w formie frytek czy kopytek.
Jednak moim zdaniem największym hitem są pieczone bataty. Ich przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu, który chciałbym polecić Wam w tym miesiącu. To przepis na pieczone bataty w sosie z sera koziego. Jesteście ciekawi ich smaku? Zaczynamy!
Potrzebne będą:
- 6 obranych batatów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 3 gałązki tymianku
- 200 g sera koziego (bądź Grana Padano lub Pecorino)
- 200 ml śmietany kremówki
Zaczynamy!
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Obrane bataty pokrój na mniejsze kawałki w kształcie frytek. Przełóż je do miski, a następnie skrop oliwą z oliwek i przypraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Obtocz bataty w oliwie i przyprawach, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bataty około 20-30 minut do miękkości. Delikatne przypalenie batatów tylko nada im dodatkowego smaku i aromatu!
Podczas pieczenia przygotuj sos. Do rondelka wrzuć starty ser, dodaj śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż do momentu, gdy ser rozpuści się w śmietanie, a ta zredukuje się o połowę.
Na talerz wyłóż sos, ułóż na nim bataty i skop je dodatkowo oliwą!