Pieczone bataty w sosie z sera koziego 

Czy też odnosicie wrażenie, że w ostatnim czasie bataty robią istną furorę – zarówno w menu popularnych restauracji, jak i w naszych domowych kuchniach? Zwane również słodkimi ziemniakami bataty coraz częściej stają się głównym bohaterem dań takich jak gratin czy zupy krem badź grają na talerzu drugie skrzypce w formie frytek czy kopytek. 

Jednak moim zdaniem największym hitem są pieczone bataty. Ich przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu, który chciałbym polecić Wam w tym miesiącu. To przepis na pieczone bataty w sosie z sera koziego. Jesteście ciekawi ich smaku? Zaczynamy!  

Potrzebne będą: 

  • 6 obranych batatów 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • 3 gałązki tymianku 
  • 200 g sera koziego (bądź Grana Padano lub Pecorino) 
  • 200 ml śmietany kremówki  

Zaczynamy!  

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. 

Obrane bataty pokrój na mniejsze kawałki w kształcie frytek. Przełóż je do miski, a następnie skrop oliwą z oliwek i przypraw solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Obtocz bataty w oliwie i przyprawach, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz bataty około 20-30 minut do miękkości. Delikatne przypalenie batatów tylko nada im dodatkowego smaku i aromatu!   

Podczas pieczenia przygotuj sos. Do rondelka wrzuć starty ser, dodaj śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż do momentu, gdy ser rozpuści się w śmietanie, a ta zredukuje się o połowę.  

Na talerz wyłóż sos, ułóż na nim bataty i skop je dodatkowo oliwą! 

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: