Pieczone młode ziemniaki z parmezanem i oliwą 

Na młode ziemniaki czekam przez cały rok. Są jednym z moich ulubionych smaków dzieciństwa – w połączeniu ze zsiadłym mlekiem, sadzonym jajkiem i garścią świeżego kopru tworzą smak, który pamiętam do dziś. Są również warzywem, które można przyrządzić na wiele przepysznych sposobów poświęcając na to zaledwie chwilę czas. Dzisiaj przychodzę do Was z takim właśnie przepisem – prostym, szybkim, z produktów, które zapewne macie w domu. Jego przygotowanie zajmie się nie więc niż pół godziny – zatem jest to przepis idealny na lipcowe ciepłe dni, kiedy nie chcemy spędzać zbyt czasu wiele czasu na gotowaniu, za to korzystamy z pięknej pogody spacerując, odkrywając nowe miejsca czy wypoczywając w ulubiony sposób. Przyrządźmy więc wspólnie przepyszne pieczone młode ziemniaki z parmezanem i oliwą!  

Potrzebne będą: 

  • 1kg młodych drobnych ziemniaków 
  • 100ml oliwy extra virgin 
  • 150g parmezanu 
  • Szczypiorek 
  • Sól 
  • Pieprz 


Działamy! 

Piekarnik nastaw na 200 stopni. Umyj dokładnie ziemniaki oczyszczając je z ziemii, ciemnych oczek i łuszczącej się skórki. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą i posól. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień – gotuj tak młode ziemniaki przez około 15 minut.  

Następnie odcedź je i przełóż na blaszkę do pieczenia. Ugotowane ziemniaki przyciśnij spodem garnka tak, aby delikatnie popękały. Skrop je obficie oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez 18 minut.  

Upieczone ziemniaki posyp dużą ilością parmezanu, skrop je jeszcze raz oliwą i posyp posiekanym szczypiorkiem. 

Autor(ka):