Czym jest pasternak, który znamy często jako towarzysza figi z makiem? Pasternak to większy kuzyn pietruszki – białe warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych. Tak naprawdę najłatwiej rozróżnić oba warzywa po liściach – pasternak ma jaśniejsze z włoskami, pietruszka zaś ciemniejsze, błyszczące, bez włosków.
Pasternak w smaku jest delikatniejszy. Charakteryzuje się łagodniejszym, słodkawym smakiem zbliżonym bardziej do smaku orzecha. Przygotowany zgodnie z poniższym przepisem świetnie nada się do mięs jako dodatek lub warzywna przekąska. Polecam również jako osobne danie z kaszą bulgur.
Potrzebne będą:
- 6 sztuk pasternaku
- 80 ml oliwy
- Gałązka świeżego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 100 ml miodu
- 50 g masła
- 150 g migdałów
- Whisky 40%
Działamy!
Pasternak umyj pod bieżącą wodą i przekrój wzdłuż na pół. Przekrojony pasternak połóż na folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, przypraw solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Następnie zawiń szczelnie folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 45 minut, do godziny. W tym czasie na patelni zblanszuj migdały, dodaj do nich miód, masło i na sam koniec whisky. Gotowym sosem polewamy upieczony pasternak.