Seler pojawi się po upieczeniu w zupełnie nowej odsłonie! Zaskocz swoich Gości serwując go z przepysznym sosem na najbliższej kolacji.
Do przygotowanie pieczonego selera potrzebne będą:
Do przygotowania miodowego sosu chilli potrzebne będą:
Działamy!
Seler obierz i pokrój na ćwiartki. Ułóż na blasze do pieczenia, skrop olejem, przypraw solą i pieprzem. Zabezpiecz folią aluminiową i piecz w temperaturze 170°C przez około 2 godziny – po upływie tego czasu sprawdź czy seler jest już miękki.
Aby przygotować sos, w rondelku rozgrzej olej i w pierwszej kolejności wrzuć do niego czosnek i chilli. Następnie dorzuć i wymieszaj resztę składników.
Rzepę pokrój w słupki, cebulę dymkę pokrój na mniejsze kawałki, rzepę i dymkę przełóż do miski i wymieszaj z częścią sosu chilli.
Upieczony seler ułóż na dużym talerzu wraz rzepą i cebulką. Całość skrop sosem i posyp kolendrą. Polecam podawać z racuchami cebulowymi lub białym pieczywem – świetnie skomponuje się także z Twoją ulubiona kaszą.
Bon appétit!