Seler pojawi się po upieczeniu w zupełnie nowej odsłonie! Zaskocz swoich Gości serwując go z przepysznym sosem na najbliższej kolacji.
Do przygotowanie pieczonego selera potrzebne będą:
- 3 szt. selera
- olej, sól, pieprz
- 1 szt. białej rzepy
- 1 szt. cebuli dymki
- mała garść świeżej kolendry
Do przygotowania miodowego sosu chilli potrzebne będą:
- 150 ml oleju rzepakowego
- 5 ząbków czosnku
- 6 szt. małej papryczki chilli
- 30 g prażonego sezamu
- 80 ml sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
Działamy!
Seler obierz i pokrój na ćwiartki. Ułóż na blasze do pieczenia, skrop olejem, przypraw solą i pieprzem. Zabezpiecz folią aluminiową i piecz w temperaturze 170°C przez około 2 godziny – po upływie tego czasu sprawdź czy seler jest już miękki.
Aby przygotować sos, w rondelku rozgrzej olej i w pierwszej kolejności wrzuć do niego czosnek i chilli. Następnie dorzuć i wymieszaj resztę składników.
Rzepę pokrój w słupki, cebulę dymkę pokrój na mniejsze kawałki, rzepę i dymkę przełóż do miski i wymieszaj z częścią sosu chilli.
Upieczony seler ułóż na dużym talerzu wraz rzepą i cebulką. Całość skrop sosem i posyp kolendrą. Polecam podawać z racuchami cebulowymi lub białym pieczywem – świetnie skomponuje się także z Twoją ulubiona kaszą.
Bon appétit!