Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad w leniwy weekend. Proste i szybkie w przygotowaniu, znane wszystkim z babcinych obiadów, zabłysną na nowo w otoczeniu własnoręcznie zrobionego pesto!
Potrzebne będą:
Na pierogi:
- 500 g tłustego twarogu
- 2 jajka
- około 100 g mąki
- sól
Na pesto:
- 100 ml oliwy extra virgin
- 50 g orzeszków pini lub nerkowca
- 100 g świeżej bazylii
- 50 g sera owczego sera Pecorino Romano
- 2 ząbki czosnku
- sól i chilli do smaku
Działamy!
Aby przygotować pesto – wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Pesto odstaw na bok. Aby przygotować pierogi – twarogową masę serową możesz zmielić w młynku do mięsa lub po prostu dobrze wygnieść za pomocą widelca. Dodaj jajka, mąkę i 2 szczypty soli. Całość wymieszaj rękami.
Aby uniknąć przyklejania, stolnicę lub blat kuchenny oprósz mąką. Masę serową podziel na cztery części. Pojedynczą porcję oprósz mąką i zroluj wałek o średnicy mniej więcej 3cm. Następnie szpachelką lub nożykiem wykrawaj kluseczki po skosie. W garnku zagotuj wodę i lekko posól. Leniwe gotuj na małym ogniu partiami.
Po wypłynięciu na powierzchnię wody gotowe leniwce nie powinny dryfować dłużej niż jedną minutę. Pierogi odcedź, przełóż na talerz i podawaj ze świeżym pesto, posypane serem i orzeszkami lub klasycznie na słodko – z masłem i cukrem.
Bon appétit!