
Potrzebne będą:
Frasz
1 gęś
Sól, pieprz
Kilka gałązek tymianku
4 cebule
3 marchewki
2 jabłka
Ciasto
500g mąka pszennej typu 500
30 ml oleju
4 szczypty soli
250 ml wrzątku
Okrasa
200g wędzonej słoniny
Kilka sztuk świeżych listków szałwi
Działamy!
Ustaw piekarnik na 160 stopni. Oczyszczoną gęś przypraw solą i pieprzem. Do wnętrza gęsi włóż kilka gałązek tymianku, dwie połówki cebuli oraz dwie połówki jabłka. Gęś umieść w żaroodpornym naczyniu, a brytfankę wypełni warzywami. Przykryj gęś folią aluminiową lub pokrywką. Wstaw do piekarnika nagrzanego i piecz około 3 godziny. Upieczoną i ostudzoną gęś dokładnie obierz z mięsa. Obrane mięso posiekaj lub zmiel. Pokrój dwie cebulę w kostkę, przesmaż na maśle i dodaj do farszu. Cały sos spod upieczonej gęsi dodaj do farszu oraz przypraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i olej, a następnie wlej wrzątek i wyrabiaj ciasto – najlepiej ręcznie. Ciasto powinno być elastycznie i miękkie. Kulkę ciasta przykryj folią spożywczą i odstaw na około 30 minut. Gotowe ciasto podziel na cztery kawałki – trzy z nich odłóż i przykryj ściereczką, a jeden rozwałkuj. Wytnij kółka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i zaklej boki.
Do naszych pierogów potrzebna jest okrasa – polecam przesmażoną wędzoną słoninę z listkami szałwii. Słoninę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na zimną patelnię i smaż aż utworzą się skwarki. Pod koniec wrzuć kilka listków szałwii.
Pierogi zawsze najlepiej smakują ugotowane na świeżo. Oczywiście możesz je również zamrozić na później.
