W lecie chętniej sięgamy po lekkie sałatki niż tłuste mięsa, dlatego tym razem proponuję coś w sam raz na sierpniowe upały. Owoc granatu, który kiedyś stanowił kuchenną ekstrawagancję, dziś znajduje się w prawie każdym warzywniaku. Chwalony nie tylko za słodki smak, ale i walory zdrowotne. Jego sok pestek zawiera sporo witamin i polifenoli, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów. Przyjemnie chrupiące pestki znajdują zastosowanie zarówno w deserach jak i daniach głównych. Ja proponuję połączenie granatu z pomidorami i świeżym bundzem – to idealny posiłek na gorący, wakacyjny dzień.
Potrzebne będą:
- 0,5kg pomidorów różnych odmian
- 150g bundzu (ewentualnie mozzarelli)
- 1 granat
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Oliwa z oliwek
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- Czerwona cebula
- Sól i pieprz do smaku
Działamy!
Czerwoną cebule kroimy w piórka, skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na minimum 20 minut. Umyte pomidory kroimy w plasterki, następnie układamy na płaskim talerzu. Bundz szarpiemy i rozkładamy na pomidory, całość posypujemy nasionami granatu, czerwoną cebula, posiekanym tymiankiem z czosnkiem, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.