Pomidory z granatem i tymiankiem

W lecie chętniej sięgamy po lekkie sałatki niż tłuste mięsa, dlatego tym razem proponuję coś w sam raz na sierpniowe upały. Owoc granatu, który kiedyś stanowił kuchenną ekstrawagancję, dziś znajduje się w prawie każdym warzywniaku. Chwalony nie tylko za słodki smak, ale i walory zdrowotne. Jego sok pestek zawiera sporo witamin i polifenoli, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów. Przyjemnie chrupiące pestki znajdują zastosowanie zarówno w deserach jak i daniach głównych. Ja proponuję połączenie granatu z pomidorami i świeżym bundzem – to idealny posiłek na gorący, wakacyjny dzień.

Potrzebne będą:

  • 0,5kg pomidorów różnych odmian
  • 150g bundzu (ewentualnie mozzarelli)
  • 1 granat
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Oliwa z oliwek
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • Czerwona cebula
  • Sól i pieprz do smaku

Działamy!

Czerwoną cebule kroimy w piórka, skrapiamy sokiem z połowy limonki i odstawiamy na minimum 20 minut. Umyte pomidory kroimy w plasterki, następnie układamy na płaskim talerzu. Bundz szarpiemy i rozkładamy na pomidory, całość posypujemy nasionami granatu, czerwoną cebula, posiekanym tymiankiem z czosnkiem, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: