Wypróbujcie przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro. Przepyszny obiad – gwarantowany!
Na pulpety potrzebne będą:
- 1 kg mielonej jagnięciny
- 2x białe bułki namoczone w mleku
- 3x cebule pokrojone w kostkę
- 2x jajka
- 5 czubatych łyżek posiekanej natki
- sól i pieprz do smaku
Do sosu potrzebujesz:
- 50 g masła
- 500 ml mleka
- ok. 6 czubatych łyżek mąki
- 200 g startego sera typu Grana Padano
- sól i pieprz do smaku
- odrobina gałki muszkatołowej
Działamy!
Do mielonej jagnięciny dodaj wszystkie składniki – pamiętaj, aby odcisnąć bułki namoczone w mleku. Następnie bardzo dobrze wymieszaj. Gdyby masa mięsna była zbyt luźna możesz dodać więcej bułki tartej. Z gotowej masy uformuj pulpeciki, ich wielkość może być dowolna. Ja lubię rozmiar taki jak w Ikea… Gotowe kuleczki możesz skropić olejem rzepakowym, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i zapiekać w temperaturze 190°C przez ok. 18 minut lub usmażyć na patelni.
Teraz możesz zabrać się za przygotowanie sosu. Zagrzej lekko mleko. W osobnym rondelku roztop masło i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gładka, dodaj mleko, nadal cały czas mieszając. Jeśli pojawią się grudki – nie poddawaj się! Nadal mieszaj, do czasu aż masa zgęstnieje. Zajmie to od 5 do 10 minut. Pod koniec dodaj starty ser oraz dopraw solą, pieprzem i gałką.
Gotowe pulpeciki polej ciepłym sosem serowym.
Bon appetit!