Ragoût to danie z francuskim rodowodem – rodzaj potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości cząstki i uduszonych w wywarze. Papryki świetnie się sprawdzą jako zdrowa i pikantna baza do naszego dania. Idealnego na jesień – sycącego, treściwego i rozgrzewającego.
Z kolei mozzarella obtoczona i usmażona w panko, czyli lekkiej i chrupiącej panierce z jasnego chleba w postaci płatków, używanej w kuchni japońskiej będzie oryginalnym dodatkiem – i sprawi, że Wasze ragout zaskoczy gości przy stole.
Potrzebne będą:
- 500 g papryk różnego rodzaju pokrojonych w kostkę
- 1szt chilli (do smaku – jeśli reszta papryk nie jest pikantna)
- 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 80 g masła
- 30 ml oliwy extra virgin
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mozzarella
- 1 jajko
- mąka (do obtoczenia mozzarelli)
- panko (do obtoczenia mozzarelli)
- 500 ml oleju do smażenia (rzepakowego)
Działamy!
Masło podgrzewamy na patelni wraz z oliwą. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, a następnie kolejno dodajemy paprykę, czosnek, gałązkę rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Na sam koniec doprawiamy miodem.
Mozzarellę wyjmujemy z woreczka i osuszamy. Kulkę sera obtaczamy kolejno w: mące, jajku, panko oraz ponownie w jajku i panko. Rozgrzewamy olej w rondelku – nalej tyle oleju aby smażona kulka sera zanurzyła się całkowicie. Mozzarellę wkładamy ostrożnie do tłuszczu i smażymy do zrumienienia.
Ragout świetnie sprawdzi się także na zimno. Bon Appétit!