Ragoût paprykowe i mozzarella w panko

Ragoût to danie z francuskim rodowodem – rodzaj potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości cząstki i uduszonych w wywarze. Papryki świetnie się sprawdzą jako zdrowa i pikantna baza do naszego dania. Idealnego na jesień – sycącego, treściwego i rozgrzewającego.

Z kolei mozzarella obtoczona i usmażona w panko, czyli lekkiej i chrupiącej panierce z jasnego chleba w postaci płatków, używanej w kuchni japońskiej będzie oryginalnym dodatkiem – i sprawi, że Wasze ragout zaskoczy gości przy stole.

Potrzebne będą:

  • 500 g papryk różnego rodzaju pokrojonych w kostkę
  • 1szt chilli (do smaku – jeśli reszta papryk nie jest pikantna)
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g masła
  • 30 ml oliwy extra virgin
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mozzarella
  • 1 jajko
  • mąka (do obtoczenia mozzarelli)
  • panko (do obtoczenia mozzarelli)
  • 500 ml oleju do smażenia (rzepakowego)

Działamy!

Masło podgrzewamy na patelni wraz z oliwą. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, a następnie kolejno dodajemy paprykę, czosnek, gałązkę rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy na małym ogniu przez około 15 minut. Na sam koniec doprawiamy miodem.

Mozzarellę wyjmujemy z woreczka i osuszamy. Kulkę sera obtaczamy kolejno w: mące, jajku, panko oraz ponownie w jajku i panko. Rozgrzewamy olej w rondelku – nalej tyle oleju aby smażona kulka sera zanurzyła się całkowicie. Mozzarellę wkładamy ostrożnie do tłuszczu i smażymy do zrumienienia.

Ragout świetnie sprawdzi się także na zimno. Bon Appétit!

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »