Położona na granicy Zakopane i Kościeliska Restauracja Giewont zrealizowała marzenie niejednego restauratora. Znalazła się w przewodniku Michelin otrzymując jedną gwiazdkę. To chyba wymarzony prezent na zbliżające się 3 urodziny tego miejsca.
Restauracja od swojego powstania starała się wyznaczać standardy i dbać o najwyższą jakość. Nowoczesne menu wpisuje się we współczesne trendy. Dania są minimalistyczne, wykorzystują lokalne produkty sezonowe, łączą smak i estetykę. Dba o to młody i bardzo utalentowany szef kuchni Przemek Sieradzki.
W menu a la carte klasyczna przystawka w postaci tatara z wołowiny sezonowanej 30 i 100 dni ma już swoich miłośników i zdecydowanie warto jej spróbować. Jest też lokalny pstrąg od Sitarza jako przystawka lub danie główne i ostrygi z sosem mignonette, nawiązujące do francuskich inspiracji restauracji. Samochód warto zostawić w domu, bo wybór win w Giewoncie jest niemniej kuszący.
W menu a la carte klasyczna przystawka w postaci tatara z wołowiny sezonowanej 30 i 100 dni ma już swoich miłośników i zdecydowanie warto jej spróbować. Jest też lokalny pstrąg od Sitarza jako przystawka lub danie główne i ostrygi z sosem mignonette, nawiązujące do francuskich inspiracji restauracji. Samochód warto zostawić w domu, bo wybór win w Giewoncie jest niemniej kuszący.
Restauracja jest położona nieopodal Polany Szymoszkowej, na granicy Zakopanego i Kościeliska, a jej budynku nie sposób przeoczyć. Piękna nowoczesna bryła wyróżnia się w okolicy. Przestronny taras zapewnia gościom piękne widoki na Tatry, które widać też ze środka, dzięki potężnym przeszkleniom.
Jeśli planujesz wizytę to najlepiej rezerwować kolację przed sezonem, gdy łatwiej o dogodny termin.