Restauracja Giewont z Kościeliska z gwiazdką Michelin

Położona na granicy Zakopane i Kościeliska Restauracja Giewont zrealizowała marzenie niejednego restauratora. Znalazła się w przewodniku Michelin otrzymując jedną gwiazdkę. To chyba wymarzony prezent na zbliżające się 3 urodziny tego miejsca.
Restauracja od swojego powstania starała się wyznaczać standardy i dbać o najwyższą jakość. Nowoczesne menu wpisuje się we współczesne trendy. Dania są minimalistyczne, wykorzystują lokalne produkty sezonowe, łączą smak i estetykę. Dba o to młody i bardzo utalentowany szef kuchni Przemek Sieradzki.

Co można zjeść w gwiazdkowej restauracji Giewont?

Wybierając się do Restauracji Giewont możesz zdecydować się na menu degustacyjne w kilku wariantach lub menu a la carte, które ulega sezonowym zmianom. To pierwsze jest najlepszą formą przekrojowego spróbowania wizji szefa kuchni. Mamy aż 3 warianty do wyboru: degustację sezonową, klasyki i menu wegańskie.

W menu a la carte klasyczna przystawka w postaci tatara z wołowiny sezonowanej 30 i 100 dni ma już swoich miłośników i zdecydowanie warto jej spróbować. Jest też lokalny pstrąg od Sitarza jako przystawka lub danie główne i ostrygi z sosem mignonette, nawiązujące do francuskich inspiracji restauracji. Samochód warto zostawić w domu, bo wybór win w Giewoncie jest niemniej kuszący.

Co można zjeść w gwiazdkowej restauracji Giewont?

W menu a la carte klasyczna przystawka w postaci tatara z wołowiny sezonowanej 30 i 100 dni ma już swoich miłośników i zdecydowanie warto jej spróbować. Jest też lokalny pstrąg od Sitarza jako przystawka lub danie główne i ostrygi z sosem mignonette, nawiązujące do francuskich inspiracji restauracji. Samochód warto zostawić w domu, bo wybór win w Giewoncie jest niemniej kuszący.

Gdzie znajduje się restauracja Giewont?

Restauracja jest położona nieopodal Polany Szymoszkowej, na granicy Zakopanego i Kościeliska, a jej budynku nie sposób przeoczyć. Piękna nowoczesna bryła wyróżnia się w okolicy. Przestronny taras zapewnia gościom piękne widoki na Tatry, które widać też ze środka, dzięki potężnym przeszkleniom. Jeśli planujesz wizytę to najlepiej rezerwować kolację przed sezonem, gdy łatwiej o dogodny termin.

Co to jest Przewodnik Michelin?

Przewodnik Michelin czyli Michelin Guide, to prestiżowy przewodnik kulinarny, który został stworzony przez francuską firmę Michelin w 1900 roku. Początkowo miał on na celu promowanie podróży samochodowych i dostarczanie informacji praktycznych, takich jak mapy, miejsca do tankowania oraz rekomendacje dotyczące hoteli i restauracji. Z czasem przewodnik ewoluował, skupiając się głównie na ocenie restauracji. Dziś Michelin Guide jest znany na całym świecie za przyznawanie gwiazdek Michelin, które są uznawane za jedne z najwyższych wyróżnień w branży gastronomicznej. Gwiazdki są przyznawane za wyjątkową jakość jedzenia, kreatywność w przygotowywaniu potraw oraz doskonałość w obsłudze. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie gwiazdki świadczą o doskonałej kuchni, która jest warta objazdu, a trzy gwiazdki wskazują na wyjątkową kuchnię, która jest warta specjalnej podróży.

Restauracja Giewont: ul. Strzelców Podhalańskich 1, Kościelisko
Rezerwacje: +48 727 004 647
Fot. restaurantgiewont.com

Autor(ka):