Rumsztyk z jelenia

Rumsztyk, nieco już zapomniany rodzaj kotleta z mięsa mielonego – w czasach PRL był klasykiem ówczesnej kuchni! Bary mleczne, restauracje – wszędzie serwowano rumsztyki wołowe, najczęściej z podsmażaną cebulką i pieczarkami.

Aktualnie nie będzie łatwo znaleźć restauracji, gdzie rumsztyk figuruje w karcie, ale wypróbujcie przepis w domu! Zamiast wołowiny sięgnijcie po aromatyczne mięso z jelenia.

Potrzebne będą:

  • 500 g mielonego mięsa z jelenia (najlepiej łopatki)
  • 60 g zmielonej słoniny (polecam wędzoną)
  • 200 g pokrojonej w piórka cebuli białej
  • 300 g drobnych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g masła
  • 100 ml oleju do smażenia (rzepakowego)
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Działamy!

Do zmielonego mięsa dodaj słoninę, jajko, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i wyporcjuj kulki – około 130 g każda. Następnie uformuj z nich cienkie kotlety.

Cebulę i czosnek podsmaż na oleju z odrobiną cukru (może być trzcinowy), solą i pieprzem na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj masło i wymieszaj.

Pieczarki oczyść i pokrój na połówki – smaż na oleju lekko osolone.

Następnie na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety (wcześniej można obtoczyć je mąką, ale nie jest to konieczne). Gotowe rumsztyki podawaj z ciepłą cebulą, pieczarkami i najlepiej z puree ziemniaczanym.

Bon appétit!

rumsztyk z jelenia slawek kardas
Fot. Pietruszka Fotografia
Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wspomnienie dra Wincentego Galicy
Muzeum Tatrzańskie

Wspomnienie dra Wincentego Galicy

Wydarzenie poświęcone będzie pamięci dra Wincentego Galicy – wybitnego lekarza, uczestnika kampanii wrześniowej, więźnia zakopiańskiej placówki gestapo w willi „Palace”, a następnie niemieckich obozów koncentracyjnych: Auschwitz, Mauthausen-Gusen oraz Sachsenhausen, a

Czytaj dalej »
Eko-przebrania inspirowane naturą
Dla dzieci

Eko-przebrania inspirowane naturą

Czy nasz strój może być opowieścią o nas samych? Czy zwierzęta mogą być inspiracją do tworzenia nietuzinkowych kreacji? Kim była słynna Rita Sachetto? Na te pytania odpowiedzą sobie uczestnicy warsztatów

Czytaj dalej »
Rocznica urodzin Władysława Hasiora
Sztuka

Rocznica urodzin Władysława Hasiora

Czy Władysław Hasior był malarzem, rzeźbiarzem, a może performerem? Czy jego sztuka nadal inspiruje? Na te pytania, które nurtują publiczność od wielu lat, spróbuje odpowiedzieć dr Magdalena Figzał-Janikowska – autorka

Czytaj dalej »
Warsztaty z archiwizacji rodzinnych zbiorów fotograficznych

Warsztaty z archiwizacji fotografii

Chcesz poznać skuteczne metody ochrony starych rodzinnych fotografii, a także dowiedzieć się w jaki sposób przechowywać, porządkować i zabezpieczać odbitki, aby chronić je przed zniszczeniem oraz utratą? Dołącz do warsztatów

Czytaj dalej »