Sałata rzymska z grilla

Kto raz skosztuje grillowanej sałaty rzymskiej, szybko dodaje ją do listy ulubionych dań. Tym bardziej, że jej przygotowanie nie wymaga wiele zachodu. Do Polski przybyła przed czterema wiekami z Włoch, prawdopodobnie za sprawą królowej Bony. Bez wątpienia największą karierę zrobiła w sałatce Cezar, ale dzięki wyjątkowo wytrzymałym liściom można ją też smażyć i grillować. Będzie smacznym dodatkiem do mięs, choć może wystąpić w roli głównej na wege grillu. Poniższy przepis możecie wzbogacać, np. o prażone pestki dyni, filet z pstrąga, grillowany ser czy pieczonego kurczaka.

Potrzebne będą: 

  • 3 szt. sałaty rzymskiej (najlepiej mini) 
  • oliwa do skropienia sałaty 
  • sok z jednej cytryny 
  • gałka muszkatołowa do smaku

Sos jogurtowy z miętą:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 garści posiekanej świeżej mięty 
  • 1 ząbek roztartego czosnku
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól, pieprz 

Działamy! 

Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt mieszamy z wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatę przepoławiamy wzdłuż, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny i nacieramy rękoma, by równomiernie rozprowadzić oliwę. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Sałatę smażymy na grillu przez ok. 8 min. na płaskiej stronie, przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Sałatę serwujemy ciepłą z osobno podanym sosem jogurtowym.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: