Kto raz skosztuje grillowanej sałaty rzymskiej, szybko dodaje ją do listy ulubionych dań. Tym bardziej, że jej przygotowanie nie wymaga wiele zachodu. Do Polski przybyła przed czterema wiekami z Włoch, prawdopodobnie za sprawą królowej Bony. Bez wątpienia największą karierę zrobiła w sałatce Cezar, ale dzięki wyjątkowo wytrzymałym liściom można ją też smażyć i grillować. Będzie smacznym dodatkiem do mięs, choć może wystąpić w roli głównej na wege grillu. Poniższy przepis możecie wzbogacać, np. o prażone pestki dyni, filet z pstrąga, grillowany ser czy pieczonego kurczaka.
Potrzebne będą:
- 3 szt. sałaty rzymskiej (najlepiej mini)
- oliwa do skropienia sałaty
- sok z jednej cytryny
- gałka muszkatołowa do smaku
Sos jogurtowy z miętą:
- 300 g jogurtu greckiego
- 2 garści posiekanej świeżej mięty
- 1 ząbek roztartego czosnku
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól, pieprz
Działamy!
Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt mieszamy z wszystkimi składnikami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatę przepoławiamy wzdłuż, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny i nacieramy rękoma, by równomiernie rozprowadzić oliwę. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Sałatę smażymy na grillu przez ok. 8 min. na płaskiej stronie, przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 5 min. Sałatę serwujemy ciepłą z osobno podanym sosem jogurtowym.