Czy wiecie, że „umami” to jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka? Umami został po raz pierwszy zidentyfikowany przez japońskiego naukowca, Kikunaego Ikedę, który jedząc bulion z wodorostów zauważył, że pikantny smak różni się od czterech podstawowych smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Umami oznacza „esencję pyszności”, opisywaną często właśnie jako smak pikantny, pogłębiający smaczność, mięsisty.
Wielka popularność grzybów shimeji wiąże się właśnie z ich mocnym smakiem umami. Shimeji to jadalne grzyby pochodzące z Azji Wschodniej, uprawiane aktualnie również w Europie. Są małe, cienkie, koloru białego lub brązowego, rosną pęczkami, połączone niejadalną nasadą. Można je przyrządzać na wiele sposobów – świetnie połączą się z królem wiosennych stołów – szparagiem.
Potrzebne będą:
- 200 g młodych, zielonych szparagów
- 100 g grzybów shimeji
- 80 g czarnej soczewicy
- kilka kwiatków bratka jadalnego
- liście szczawiu
- liście bazylii
- odrobina oliwy do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Sos:
- 100 ml miodu
- 60 ml sosu ze świeżej limonki
- 80 ml oliwy
- mała łyżeczka musztardy francuskiej
- sól do smaku
Działamy!
Ugotuj czarną soczewicę, odcedź i ostudź. Oczyść szparagi pozbywając się łykowatych części. Rozgrzej oliwę: jednocześnie smaż na niej szparagi w małych częściach wraz z grzybami. Smaż dosłownie 3 minuty, lekko pod koniec doprawiając solą i pieprzem.
Zdejmij z patelni szparagi i shimeji, odstaw do ostygnięcia. Ostudzone polej sosem miodowym, wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut. Soczewicę rozłóż na talerzu, na niej ułóż gotowe szparagi i grzyby, dodaj mix świeżych ziół i kwiatów. Całość skrop sosem miodowym – i gotowe!
Fot. Pietruszka Fotografia