
Choć jagnięcina dość rzadko trafia na nasze stoły, to warto od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj mięsa – zwłaszcza gdy chcemy przygotować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego. Sznycel z udźca jagnięcego, który dzisiaj Wam proponuję, to danie klasyczne, bez zbędnych dodatków, w którym istotny jest krótki czas smażenia mięsa i jego jakość (w Zakopanem o najlepszą jagnięcinę zapytajcie w markecie Hyrczyk na ulicy Kościeliskiej). To przepis, który nie potrzebuje udziwnień – będzie smacznie, prosto i z charakterem!
Potrzebne będą:
1 udziec jagnięcy lub barani (najlepiej zrazowa górna)
200 g mąki
2 jajka
200 g bułki tartej
100 g masła
100 ml oleju rzepakowego
Działamy!
Z jagnięcego bądź baraniego udźca wkrój kotleciki o wadze około 120 gramów. Każdy kawałek kotlecika dobrze rozbij i dopraw solą oraz pieprzem.
Zaczynamy panierowanie! Pamiętaj o prawidłowej kolejności – najpierw obtocz kotlecik w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec – w bułce tartej. Wyjmując kotlecik z bułki tartej lekko nim potrząśnij, aby pozbyć się nadmiaru bułki.
Następnie kotleciki smażymy na rozgrzanej mieszance masła i oleju. Tłuszczu powinno być tyle, aby kotleciki były w nim zanurzone. Każdą stronę kotlecika obsmażaj przez około 1 do 2 minut – kotleciki powinny być złote, ale nie brązowe. Gotowe sznycle podajemy z kawałkiem masła, skropione cytryną.
