Maj to początek długo wyczekiwanego sezonu na szparagi. Na stoiskach z warzywami ich zielone oraz białe główki wyłaniają się spośród wiosennych nowalijek, lasek rabarbaru i owoców agrestu. Skorzystajcie koniecznie z tego przepysznego czasu w roku, a ja – jak co miesiąc – spieszę do Was ze sprawdzonym przepisem idealnym na nadchodzące coraz cieplejsze dni. Tym razem będą to szparagi w maśle orzechowym. I nie – nie musisz biec do sklepu po słoik masła orzechowego. Nauczę Cię jak w kilka minut przygotować je z prostych składników!
Potrzebne będą:
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 100g niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki pasty gochujang
- ½ limonki
- 300g zielonych bądź białych szparagów
- woda
- sól, cukier
Działamy!
W rondelku rozpuść masło. Dodaj do niego obrane ząbki czosnku oraz orzeszki ziemne, a po chwili – cukier trzcinowy, pastę gochujang oraz sok z limonki. Wymieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj je na małym ogniu przez około 4 minuty. Zdejmij rondelek z ognia i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj wszystkie składniki na prawie idealną pastę. Właśnie w ten sposób otrzymasz masło orzechowe!
Teraz czas na szparagi! W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sól oraz cukier. Wrzuć do szparagi i gotuj je przez około 2 minuty. Wyjmij szparagi z wody i polej je przygotowanym wcześniej masłem orzechowym. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do szparagów mix orzeszków bądź skropić je oliwą extra virgin.