Tarta serowa z figami

Tarta serowa z figami

Potrzebne będą:

200 g mąki pszennej do ciasta + 60 g mąki pszennej do farszu
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Sól
100 g masła do ciasta + 60 g masła do farszu + masło do wysmarowania foremki
Bułka tarta do obsypania foremki
400 ml mleka
150 g Twojego ulubionego sera – polecam Gruyere
4 sztuki figi
Kilka liści szałwii
100 g miodu

Działamy! 

Zaczynamy od spodu do tarty. Do miski wsyp mąkę i dodaj kolejno – żółtko, śmietanę, szczyptę soli oraz mocno schłodzone masło pokrojone na małe kawałki. Ciasto wyrabiaj, a powstałą kulę z ciasta zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.

Po godzinie wyjmij ciasto i rozwałkuj na placek o średnicy nieco większej niż średnica foremki do tarty. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą. Placek zawiń na wałek i przenieś ciasto na foremkę delikatnie dociskając ciasto do foremki. Tak przygotowaną foremkę włóż do zamrażarki na około 15 minut. Ustaw piekarnik na 190 stopni. 

Wyjmij ciasto z zamrażarki i przykryj je folią aluminiową dociskając na krawędziach. Wsyp na folię groch bądź kulki do pieczenia. Włóż ciasto do piekarnika i piecz spód tarty przez około 15 minut. Następnie wyjmij je, zdejmij folię i piecz sam spód jeszcze przez 5 minut.

W międzyczasie zrób beszamel. W garnku rozgrzej masło, następnie wsyp mąkę i dodaj ciepłe mleko. Cały czas mieszając, dodaj starty ser. Mieszaj sos do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Wyjmij ciasto z piekarnika. Piekarnik pozostaw włączonym na temperaturze 180 stopni. Gotowy sos serowy przelej do upieczonej foremki z ciastem. 

Udekoruj tartę – figi pokrój na plastry i rozłóż je na tarcie wraz z szałwią. Tartę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 20 minut. Tarty nie rozkrawaj bezpośrednio po upieczeniu! Podawaj skropioną miodem.

Tańce góralskie - Zofia Stryjeńska
Wydawca
Zakoplan Tymoteusz Mróz
Zakopane, ul. Krupówki 30
Tel.: +48 663 485 242
E-mail.: info@zakoplan.pl
Dołącz do nas
Newsletter
Raz w tygodniu podeślemy Ci informację o nadchodzących wydarzeniach.