Truskawki w sosie zabaglione

Zabaglione (zabajone) to tradycyjny włoski deser, którego przygotowanie nie zajmie wiele czasu. W zależności od proporcji składników może mieć gęstszą lub rzadszą konsystencję. Stosowany jest jako sos do polewania owoców lub kawałków ciasta np. panettone. Może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Najstarszy przepis na zabaglione pochodzi najprawdopodobniej z rękopiśmiennej książki kucharskiej anonimowego autora – „Cuoco Napoletano”, datowanej na drugą połowę XV wieku. Recepturę i sposób przyrządzenia deseru przy użyciu stosowanego ówcześnie podgrzewacza, podał w XVI wieku Bartolomeo Scappi – osobisty kucharz papieża Piusa V i Piusa VI) w książce kucharskiej „Opera dell’arte del cucinar”e.  Scappi podał tam także m.in. przepis na bardzo pożywną wersję zabaglione z bulionem z kurczaka!

W Zakoplanie sięgamy po tradycyjną wersję tego deseru, który połączymy ze świeżymi truskawkami.

Potrzebne będą:

  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • około 80 ml Prossecco
  • truskawki

Działamy!

W garnku zagrzej niewielką ilość wody. Do miski wrzuć żółtka wraz z cukrem, za pomocą rózgi utrzyj je na puszysta masę. Następnie ustaw miskę na gotującym się garnku z wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Mieszaj żółtka i stopniowo dodawaj wino, aż masa zrobi się puszysta i aksamitna. Pokrojone truskawki umieść na głębokim talerzyku lub w kieliszku i zalej gotowym kremem.

truskawki zabajone sos przepis zakoplan bubuja
Fot. Pietruszka Fotografia
Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wspomnienie dra Wincentego Galicy
Muzeum Tatrzańskie

Wspomnienie dra Wincentego Galicy

Wydarzenie poświęcone będzie pamięci dra Wincentego Galicy – wybitnego lekarza, uczestnika kampanii wrześniowej, więźnia zakopiańskiej placówki gestapo w willi „Palace”, a następnie niemieckich obozów koncentracyjnych: Auschwitz, Mauthausen-Gusen oraz Sachsenhausen, a

Czytaj dalej »
Eko-przebrania inspirowane naturą
Dla dzieci

Eko-przebrania inspirowane naturą

Czy nasz strój może być opowieścią o nas samych? Czy zwierzęta mogą być inspiracją do tworzenia nietuzinkowych kreacji? Kim była słynna Rita Sachetto? Na te pytania odpowiedzą sobie uczestnicy warsztatów

Czytaj dalej »
Rocznica urodzin Władysława Hasiora
Sztuka

Rocznica urodzin Władysława Hasiora

Czy Władysław Hasior był malarzem, rzeźbiarzem, a może performerem? Czy jego sztuka nadal inspiruje? Na te pytania, które nurtują publiczność od wielu lat, spróbuje odpowiedzieć dr Magdalena Figzał-Janikowska – autorka

Czytaj dalej »
Warsztaty z archiwizacji rodzinnych zbiorów fotograficznych

Warsztaty z archiwizacji fotografii

Chcesz poznać skuteczne metody ochrony starych rodzinnych fotografii, a także dowiedzieć się w jaki sposób przechowywać, porządkować i zabezpieczać odbitki, aby chronić je przed zniszczeniem oraz utratą? Dołącz do warsztatów

Czytaj dalej »