Dynia to prawdziwa królowa jesieni – krąży wokół nas jako klimatyczna dekoracja, symbol Halloween i prawdziwy przysmak tej pory roku. Dynię można jednak przyrządzać na wiele sposobów przez cały rok.
Można ją smażyć, dusić, piec oraz gotować. Świetnie będzie pełnić zarówno rolę pierwszoplanową jak też dodatkową dla Twoich kulinarnych popisów. W parze z wątróbką tworzą danie aromatyczne, sycące i niezwykle bogate w wartości odżywcze. Musisz spróbować!
Potrzebne będą:
Działamy!
W rondlu rozgrzej masło. Smażymy na nim i dodajemy kolejno pokrojone wcześniej: dwie cebule, marchewkę i dynię. Przypraw lekko solą i pieprzem. Podlej wodą lub bulionem, dorzuć posiekane chilli i dusimy do miękkości. Pod goniec wlej śmietankę i za pomocą blendera całość zmiksuj na jednolitą, aksamitną konsystencję.
Na patelni rozgrzej masło, lekko skarmelizuj cebulę, dodaj wątróbkę i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj miód i jeszcze chwilkę smażymy doprawiając solą i pieprzem.
Na osobnej, suchej patelni podgrzej pestki dyni. Zalej je oliwą – po dorzuceniu posiekanego chilli mamy gotową okrasę. Wątróbkę podaj na ciepłym sosie dyniowym skrapiając pestkami dyni i posypując szczypiorem.
Bon Appétit!