Wątróbka i dynia

Dynia to prawdziwa królowa jesieni – krąży wokół nas jako klimatyczna dekoracja, symbol Halloween i prawdziwy przysmak tej pory roku. Dynię można jednak przyrządzać na wiele sposobów przez cały rok.

Można ją smażyć, dusić, piec oraz gotować. Świetnie będzie pełnić zarówno rolę pierwszoplanową jak też dodatkową dla Twoich kulinarnych popisów. W parze z wątróbką tworzą danie aromatyczne, sycące i niezwykle bogate w wartości odżywcze. Musisz spróbować!

Potrzebne będą:

  • 1 średnia dynia piżmowa (oczyszczona)
  • 2 szt. obranej i pokrojonej cebuli do sosu i 1 szt. do wątróbki
  • 1 szt. obranej i pokrojonej marchewki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 80 g masła do sosu i 80 g masła do wątróbki
  • 1 szt. chilli do sosu i 1 szt. do okrasy
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g oczyszczonej wątróbki drobiowej (kaczka, indyk, kurczak lub gęś)
  • łyżka miodu
  • 100 g pestek dyni
  • 80 ml oliwy z oliwek

Działamy!

W rondlu rozgrzej masło. Smażymy na nim i dodajemy kolejno pokrojone wcześniej: dwie cebule, marchewkę i dynię. Przypraw lekko solą i pieprzem. Podlej wodą lub bulionem, dorzuć posiekane chilli i dusimy do miękkości. Pod goniec wlej śmietankę i za pomocą blendera całość zmiksuj na jednolitą, aksamitną konsystencję.

Na patelni rozgrzej masło, lekko skarmelizuj cebulę, dodaj wątróbkę i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj miód i jeszcze chwilkę smażymy doprawiając solą i pieprzem.

Na osobnej, suchej patelni podgrzej pestki dyni. Zalej je oliwą – po dorzuceniu posiekanego chilli mamy gotową okrasę. Wątróbkę podaj na ciepłym sosie dyniowym skrapiając pestkami dyni i posypując szczypiorem.

Bon Appétit!

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje: