Przedstawiamy danie idealne na letnie wieczory i spotkania ze znajomymi przy grillu – rozpływające się w ustach! Jako że w Zakopanem pogoda bywa zmienna – zamiast grilla możecie wykorzystać patelnie.
Potrzebne będą:
Na marynatę:
Na puree z batatów
Działamy!
Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki (ale na tyle duże, by nie pospadały z rusztu, jeśli będziesz przyrządzać je na grillu). Pokrojone warzywa przełóż do miski i przypraw składnikami do marynaty. Odstaw na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj puree z batatów. Obierz cebulę i bataty, pokrój na małe kawałki. Rozgrzej w rondlu oliwę i masło, wrzuć cebulę i bataty, przypraw i smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Potem podlej wodą i duś tak długo, aż bataty zmiękną. Następnie za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksuj bataty na gładkie puree.
Warzywa smaż na grillu lub na patelni. Podobnie serki – ale na osobnej patelni. Podawaj z puree z batatów. Polecam posypać dymką i orzeszkami nerkowca.