Przedstawiamy danie idealne na letnie wieczory i spotkania ze znajomymi przy grillu – rozpływające się w ustach! Jako że w Zakopanem pogoda bywa zmienna – zamiast grilla możecie wykorzystać patelnie.
Potrzebne będą:
- Jeden lub kilka sztuk oscypków; podhalańskich małych wędzonych serków
- 100 g cukinii
- 100 g bakłażana
- 100 g pomidora
- 100 g boczniaka
- 100 g papryki
- 2 szt. Cebuli dymki
- 60 g blanszowanych orzeszków nerkowca
Na marynatę:
- 50 ml oliwy
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki miodu
- kilka obranych gałązek tymianku
- 1 szt. chilli
Na puree z batatów
- 1 kg batatów
- 2 szt. cebuli
- 100 g masła
- 50 ml oliwy
- 500 ml wody
- Sól, pieprz, kmin rzymski, chilli do smaku
Działamy!
Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki (ale na tyle duże, by nie pospadały z rusztu, jeśli będziesz przyrządzać je na grillu). Pokrojone warzywa przełóż do miski i przypraw składnikami do marynaty. Odstaw na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj puree z batatów. Obierz cebulę i bataty, pokrój na małe kawałki. Rozgrzej w rondlu oliwę i masło, wrzuć cebulę i bataty, przypraw i smaż na małym ogniu przez około 10 minut. Potem podlej wodą i duś tak długo, aż bataty zmiękną. Następnie za pomocą blendera lub robota kuchennego zmiksuj bataty na gładkie puree.
Warzywa smaż na grillu lub na patelni. Podobnie serki – ale na osobnej patelni. Podawaj z puree z batatów. Polecam posypać dymką i orzeszkami nerkowca.