Wiosenne ucztowanie przy Burrito

Burrito powstało w północnym Meksyku. Podstawą tego dania jest duża tortilla pszenna, w którą zawija się mięso lub wkład warzywny. Jak głosi meksykańska legenda, w okresie rewolucji meksykańskiej (1910-1921), w Bella Vista w stanie Chihuahua, pewien człowiek sprzedawał na ulicy tacos, jako środka transportu używając osła. Aby jedzenie dłużej pozostało ciepłe, wpadł na prosty pomysł, aby owijać żywność w duże, domowej roboty tortille.

Burrito uznawane jest za sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, chociaż wielu Meksykanów uważa, że jest to danie amerykańskie. Autentyczne meksykańskie burritos są małe i cienkie, a tortilla zawiera tylko jeden lub dwa składniki. Amerykańskie są zwykle większe i nadziewane wieloma składnikami.

Burrito to świetny pomysł na proste w wykonaniu, oryginalne danie – tym razem w wersji wegetariańskiej.

Potrzebne będą:

• 350 g brązowego ryżu
• 400 g boczniaka
• 150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
• 2 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
• 3 szt. świeżego pomidora, obranego ze skórki i posiekanego
• 1 szt. małej papryczki chilli, drobno posiekanej
• 50 g masła
• 80 g sera Gruyère
• 20 ml oliwy
• 4 placki tortilli o średnicy około 30 cm
• 100 ml jogurtu naturalnego
• sól i pieprz do smaku
• folia aluminiowa

Działamy!

Ugotuj brązowy ryż, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Jedną cebulę podsmaż na połowie masła, następnie dodaj pomidory, szpinak i chilli, przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, smaż około 10 minut i na końcu dodaj ryż. Na osobnej patelni podsmaż pozostałą cebulę na maśle wraz z pokrojonym boczniakiem.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. W tym czasie przygotuj na blacie wszystkie tortille: na połówkę każdej z nich nałóż ryż z dodatkami. Na środku placków ułóż boczniaki w linii prostej i posyp tartym serem. Zwiń tortille w rulony i zawiń jak cukierki w folię aluminiową, a następnie piecz wrapy w piekarniku przez około 20 minut. Burrito podawaj z jogurtem, ostrym sosem lub w towarzystwie ulubionych sałat. Ja uwielbiam z colesławem.

Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 26 kwietnia w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »
Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller
Książki

Spotkanie autorskie z Anną Dziewit-Meller

Lubisz dyskutować o literaturze? Jeśli tak, to koniecznie dołącz do spotkania Dyskusyjnego Klubu Książki zorganizowanego w ramach 24. Małopolskich Dni Książki „Książka i Róża” w Zakopanem, którego gościem będzie Anna

Czytaj dalej »