Gęsie serducha na Nowy Rok!

Nowy Rok 2025 witamy z serduchem! A dokładniej z przepysznym gulaszem z gęsich serc! Choć gęsina kojarzona jest przede wszystkim z listopadem i dniem Świętego Marcina, to w styczniu chciałby Wam udowodnić, że początek roku to również świetny czas by rozkoszować się tym wyjątkowym mięsem, które nie tylko świetnie smakuje, ale również jego spożywanie jest szczególnie korzystne dla naszego zdrowia.  

Gęsina to wyjątkowo smaczne i chude mięso – idealne dla osób dbających o zdrowy tryb życia. Choć zawiera sporo kalorii, to bogata jest w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym omega 3 i omega 6 oraz witaminy. Dodatkowo to jeden z najbardziej ekologicznych rodzajów mięsa – gęsi nie mogą być hodowane przemysłowo, dlatego też hodowane są zgonie z rytmem natury, ekologicznie i karmione naturalnymi paszami. 

Co ciekawe, Polska jest jednym z największych na świecie producentów gęsiny na świecie, choć my jako Polacy spożywamy jej wyjątkowo mało. Czas to zmienić! Dlatego też w styczniu przygotowałem dla Was przepis na gulasz z gęsich serc. Mam nadzieję, że wypróbujecie go w swojej kuchni!  
 

Potrzebne będą:    
1 kg gęsich serc 
2 łyżki gęsiego tłuszczu 
200 g cebuli 
400 ml czerwonego wina  
4 ząbki czosnku 
Przyprawy: Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 
1 litr wywaru warzywnego 
100 g masła 

Działamy!   

Gęsie serducha dobrze oczyść. Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę, a następnie serca. 

Całość zalej winem czerwonym – wino powinno się zredukować do połowy. Dodaj przyprawy, a następnie wlej wywar. Przykryj pokrywką i gotuj około 2 godziny na małym ogniu. Cały czas kontroluj ilość płynu. W razie potrzeby – dolej wywaru. 

Serca są gotowe, gdy będą miękkie. Do gotowego gulaszu wrzuć zimne masło i energicznie zamieszaj. Dopraw do smaku i gotowe!  

Gęsie serducha na Nowy Rok!
Autor(ka):

Może też Cię zainteresuje:

Street Food Polska Festival 2025

Street Food Polska Festival 2025

Halo Nowy Targ! Od 25 do 27 kwietnia na Rynku zaparkują najlepsze food trucki z kuchnią z różnych stron świata. Będą potrawy hiszpańskiej, amerykańskiej, węgierskiej, azjatyckiej i polskiej. Dania mięsne

Czytaj dalej »
Wystawa „Cały mój świat” Zofii Szwajnos
Poznaj Podhale

Cały mój świat

Energia, emocje i barwy. Tymi słowami można opisać twórczość Zofii Szwajnos – podhalańskiej artystki, która przez najbliższe miesiące, a dokładnie do 28 czerwca 2025 roku będzie prezentowała swoje prace na

Czytaj dalej »
Konferencja z okazji 70-lecia TPN
Tatry

Konferencja z okazji 70-lecia TPN

W 2025 roku Tatrzański Park Narodowy obchodzi 70-lecie istnienia. Z tej okazji 16-17 maja w Centrum Konferencyjnym ICE Kraków odbędzie się wyjątkowa konferencja „Przykład idzie z gór” – wydarzenie edukacyjne

Czytaj dalej »

Koncert zespołu Passport Control

Zespół Passport Control to zespół grający amerykański i brytyjski rock’n’roll i blues z lat 60/70-tych. Mimo że na scenie działa od zaledwie roku, zdążył już zdobyć serca wielu miłośników muzyki

Czytaj dalej »
Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim - Dzień narciarza w Zakopanem
Dla dzieci

Dzień narciarza w Muzeum Tatrzańskim

Dzień Narciarza to wydarzenie podsumowujące sezon zimowy 2024/2025. W sobotę, 10 maja w godzinach 14:00 – 19:00 w Muzeum Palace najmłodsi miłośnicy „białego szaleństwa” będą mieli okazję dowiedzieć się nieco

Czytaj dalej »