Knedle to przysmak znany w chyba każdym domu, świetne zarówno jako danie główne, przystawka czy deser. Wypróbujcie je w wyjątkowej, wytrawnej i wegetariańskiej wersji jesiennej – z cukinią i jakże smacznym o tej porze roku – sosem dyniowym.
Potrzebne będą:
Do przygotowania ciasta drożdżowego na parze:
Do przygotowania farszu:
Do przygotowania sosu:
Działamy!
Najpierw przygotuj farsz – rozgrzej masło, dorzuć wszystkie składniki i podsmaż około 8 minut. Dopraw do smaku i pozostaw do ostygnięcia.
Aby przygotować knedle, w lekko podgrzanym mleku rozpuść 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostudzenia. Po około 15 minutach wymieszaj zaczyn z pozostałymi składnikami, tj. pozostałą mąką, cukrem, jajkiem, skórką z cytryny, solą oraz rozpuszczonym masłem. Ciasto dokładnie ugnieć i uformuj kulkę, posyp mąką, włóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 4-6 równych części. Z każdej z nich dokładnie uformuj gruby placek. Ważne, by kulki dobrze wyrobić – tak, by nie pękły podczas gotowania. W każdym placku zrób głęboką dziurkę, a następnie dodaj łyżkę nadzienia. Sklej boki i uformuj knedla, oprósz go mąką. Gotuj na parze około 16 minut .
Aby przygotować sos, podgrzej olej i masło, a następnie wrzuć wszystkie składniki wraz z przyprawami i smaż około 10 minut. Po tym czasie podlej wodą i gotuj do miękkości. Pod sam koniec dodaj śmietankę i zblenduj sos do aksamitnej konsystencji (w razie konieczności dodaj wodę).
Gotowe knedle polej sosem dyniowym i posyp wedle uznania orzechami lub pestkami.
Bon Appétit!
Fot. Pietruszka Fotografia