Baklawa to słodki deser z orzechami i miodem, bardzo popularny na Bałkanach i w kuchni Bliskiego Wschodu. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska) lub ciastem filo (grecka) – przełożonego warstwami pokrojonych orzechów (włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem.
Słodka baklawa świetnie smakuje jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis z aromatycznymi dodatkami – rumem i anyżem. Takiej baklawy na pewno jeszcze nie jedliście!
Potrzebne będą:
- 500 g ciasta filo
- 600 g orzechów włoskich
- 5 g ziaren anyżu
- 70 g cukru brązowego
- 300 g masła klarowanego
Do przygotowania syropu:
- 300 ml miodu
- 40 ml wody
- 30 ml rumu
Działamy!
Zaczynamy od przygotowania syropu – wszystkie składniki, czyli miód, rum i wodę zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Następnie zmiksuj w malakserze orzechy, cukier i anyż (50g orzechów zostaw do posypania upieczonej baklawy).
Podgrzej masło i przygotuj pędzel – rozłożony płat ciasta przesmaruj z obu stron roztopionym masłem. Nałóż na jeden brzeg posmarowanego ciasta część masy orzechowej, lekko ugnieć i zwiń rolkę (orzechów powinno wystarczyć na 4 rolki). Zwinięte ciasto ułóż na posmarowanej masłem blaszce do pieczenia z rantami – rolki powinny do siebie przylegać dość ciasno. Całość przed pieczeniem posmaruj jeszcze raz masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 °C na około godzinę. Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem miodowym i posyp posiekanymi orzechami. Odstaw ciasto do przestudzenia, najlepiej na całą noc.
Bon appétit!