Jesień to czas orzechów. O tej porze roku warto sięgnąć zwłaszcza po laskowe, których zaletami można by zapełnić cały numer „Infogramu”. Niepozorne na pierwszy rzut oka, mają największą wartość odżywczą i energetyczną spośród wszystkich jadalnych owoców naszej strefy klimatycznej.
Wyróżnia je spora zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości. Działają też jak naturalny afrodyzjak. A jeśli nie przepadacie za ich charakterystycznym smakiem, poniższy przepis z pewnością temu zaradzi, osładzając przy okazji krótkie jesienne dni i długie wieczory.
Potrzebne będą:
• 250 g orzechów laskowych
• 200 g kajmaku (krówka)
• 50 g kakao
Działamy!
Zaczynamy od uprażenia orzechów na suchej patelni lub w piekarniku. Gdy skórka orzechów zacznie pękać, przekładamy je na lekko wilgotną lnianą ściereczkę i pocieramy, dzięki czemu otoczka szybko zejdzie. Oczyszczone orzechy wrzucamy do malaksera i bardzo drobno siekamy.
Zmieloną masę łączymy z kajmakiem i wstawiamy do lodówki. Gdy masa się schłodzi, myjemy ręce i kolejno formujemy kuleczki, np. wielkości małego orzecha włoskiego. Wsypujemy kakao do miseczki (tu możemy poszaleć z wariantami przypraw, dodając np. kardamon, cynamon, chilli, sól, pieprz itd.) i dodajemy kilka gotowych kuleczek.
Całość potrząsamy, aż kakao obtoczy całą kulkę i trufla gotowa.