Pieczone bataty w sosie z sera koziego
Czy też odnosicie wrażenie, że w ostatnim czasie bataty robią istną furorę – zarówno w menu popularnych restauracji, jak i w naszych domowych kuchniach? Zwane również słodkimi ziemniakami bataty coraz częściej stają się głównym bohaterem dań takich jak gratin czy zupy krem badź grają na talerzu drugie skrzypce w formie frytek czy kopytek. Jednak moim […]
Kurki w sosie whiskey
Po kulinarnych symbolach lata – szparagach, bobie oraz rabarbarze – przyszedł czas na kurki – żółte niczym słońce grzyby, które w sierpniu brylują nie tylko w sezonowych menu restauracji, ale i coraz częściej w naszych kuchniach. Aktualnie kurki znajdziecie bez problemu na targowiskach, w zieleniakach, ale też w pobliskich iglastych lasach o piaszczystym podłożu. Kurki […]
Nocne Gotowanie w Restauracji WIDOK
Nocne Gotowanie to wyjątkowe wydarzenie dla miłośników sztuki kulinarnej. Degustacyjna kolacja odbywa się tylko 3 razy w roku, w czasie, kiedy sezonowość produktów ma największe znaczenie, a dla Szefa Kuchni – Marcina Gruszki – Członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, to największa inspiracja do tworzenia potraw. Każda edycja niesie ze sobą smaki, zapachy, a […]
Nowe menu Restauracji Marilor!
Restauracja Marilor to miejsce dobrze znane miłośnikom znakomitej kuchni łączącej nowoczesność, światowe inspiracje i góralską tradycję. Doskonałe dania, świetna obsługa oraz nowoczesne wnętrza pełne zakopiańskich akcentów czynią Restaurację Marilor jednym z najjaśniejszych miejsc na kulinarnej mapie Zakopanego. Od połowy lipca w Restauracji czeka na Was nowe menu, które stawia na sezonowe i lokalnie dostępne składniki – […]
Pieczone młode ziemniaki z parmezanem i oliwą
Na młode ziemniaki czekam przez cały rok. Są jednym z moich ulubionych smaków dzieciństwa – w połączeniu ze zsiadłym mlekiem, sadzonym jajkiem i garścią świeżego kopru tworzą smak, który pamiętam do dziś. Są również warzywem, które można przyrządzić na wiele przepysznych sposobów poświęcając na to zaledwie chwilę czas. Dzisiaj przychodzę do Was z takim właśnie […]
Gwarno, rojno, radośnie i do syta!
Restauracja Gwarno u podnóża Gubałówki – gwarna atmosfera przepełniona duchem Tatr. Do syta! W Zakopanem jest wiele restauracji, ale tylko w Gwarno można znaleźć wyjątkowy smak, którego sekretem jest połączenie podhalańskiej kuchni z nutą piwa warzonego w Browarze pod Gubałówką. Wysokiej jakości dania, przygotowywane z lokalnych składników, są prawdziwą ucztą dla poszukiwaczy dobrego smaku. Na […]
Restauracja Giewont z Kościeliska z gwiazdką Michelin
Położona na granicy Zakopane i Kościeliska Restauracja Giewont zrealizowała marzenie niejednego restauratora. Znalazła się w przewodniku Michelin otrzymując jedną gwiazdkę. To chyba wymarzony prezent na zbliżające się 3 urodziny tego miejsca.Restauracja od swojego powstania starała się wyznaczać standardy i dbać o najwyższą jakość. Nowoczesne menu wpisuje się we współczesne trendy. Dania są minimalistyczne, wykorzystują lokalne […]
Pieczona botwinka w sosie teriyaki z jogurtem greckim
Czerwiec kojarzy mi się z czerwienią owoców i warzyw. Gdy tylko pojawią się na targu kupuję wyczekiwane przez cały rok przesłodkie truskawki, niemal bordowe czereśnie i kwaśne porzeczki. W mojej kuchni lądują też soczyste pomidory, chrupiące rzodkiewki i … botwinka, z której zrobisz nie tylko klasyczną zupę czy idealny na gorące dni chłodnik. Dzisiaj podzielę […]
Szparagi w sosie orzechowym
Maj to początek długo wyczekiwanego sezonu na szparagi. Na stoiskach z warzywami ich zielone oraz białe główki wyłaniają się spośród wiosennych nowalijek, lasek rabarbaru i owoców agrestu. Skorzystajcie koniecznie z tego przepysznego czasu w roku, a ja – jak co miesiąc – spieszę do Was ze sprawdzonym przepisem idealnym na nadchodzące coraz cieplejsze dni. Tym […]
Pajasam
Pajasam to tradycyjny i wyjątkowo smakowity deser kuchni indyjskiej. Mimo że składniki i przygotowanie mogą się nieco różnić w zależności od regionu, podstawowa idea pozostaje taka sama. Pajasam jest nie tylko pysznym deserem, ale także ma głębokie znaczenie kulturowe. Jest często podawany podczas festiwali i świąt, symbolizując obfitość i szczęście. Głównymi składnikami Pajasam są ryż, […]