Oto ostatnio opublikowane posty w kategorii: Podhale od kuchni

Delikatne kacze języki od dawna wykorzystywane są w tradycyjnych kuchniach Europy - zwłaszcza we Francji, gdzie uchodzą za wykwintny rarytas. Ich subtelny smak i kremowa struktura doskonale chłoną aromaty masła, wina i warzyw, tworząc danie pełne głębi. Choć wymagają odrobiny cierpliwości przy obróbce, efekt potrafi naprawdę zachwycić! To idealna propozycja dla smakoszy poszukujących nowych wrażeń i powrotu do mniej oczywistych, dawnych przysmaków. Potrzebne będą: 500 g kaczych języków 4 ząbki czosnku 1 cebula 50 g selera naciowego 100 g marchewki 50 g pietruszki 6 ziaren ziela angielskiego 2 sztuki liścia laurowego Pieprz Sól 100 ml wina białego Około 100 g masła Działamy! Opłucz kacze języki i dobrze je osusz. W rondelku rozgrzej 50 g masła i przez około 5 minut lekko podsmażaj języki. Następnie dodaj kolejne 50 g masła i podduszaj je jeszcze przez około 15 minut. Dodaj wino. Gotuj jeszcze przez 10 minut, a następnie dodaj resztę warzyw i przypraw. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Po tym czasie języki powinny być miękkie. I tu zacznie praca przypominająca obieranie pistacji Oddziel języki od warzyw i sosu. Lekko ostudź je, by dało się je trzymać w rękach. Z każdego języka wyjmij chrząstkę, która nie jest jadalna. Sos, który powstał przy gotowaniu, przecedź przez sito, a warzywa wyrzuć. Obrane języki odgrzej w sosie i dodaj jeszcze łyżkę zimnego masła. Wszystko wymieszaj tak, aby sos połączył się z masłem. Gotowe! Polecam kacze języki z chałką lub bardziej wytrawnie - z kluską śląską!

Kacze języki 

Delikatne kacze języki od dawna wykorzystywane są w tradycyjnych kuchniach Europy – zwłaszcza we Francji, gdzie uchodzą za wykwintny rarytas. Ich subtelny smak i kremowa struktura doskonale chłoną aromaty masła,…
Czytaj dalej
Skorzonera w boczku

Skorzonera w boczku

Korzeń wężymordu, zwanego również skorzonerą bądź czarnym korzeniem, w smaku przypomina dobrze znane nam szparagi, którymi zajadamy się na początku lata. Jego smak jest jednak zdecydowanie intensywniejszy. Korzeń wężymordu zbiera…
Czytaj dalej
Pierogi z gęsiną

Pierogi z gęsiną

Potrzebne będą: Frasz1 gęś Sól, pieprzKilka gałązek tymianku4 cebule3 marchewki2 jabłka Ciasto500g mąka pszennej typu 50030 ml oleju4 szczypty soli250 ml wrzątku Okrasa200g wędzonej słoninyKilka sztuk świeżych listków szałwi Działamy! Ustaw…
Czytaj dalej
Dziki brokuł „bimi” - Przepis Sławka Kardasia

Dziki brokuł „bimi” 

Słyszeliście kiedyś o brokule “bimi”? To warzywo nazywane również brokułem szparagowym bądź dzikim brokułem jest połączeniem brokuła, kapusty oraz szparagów. Ta interesująca krzyżówka chińskiej kapusty z brokułem powstała na początku…
Czytaj dalej
Tańce góralskie - Zofia Stryjeńska
Wydawca
Zakoplan Tymoteusz Mróz
Zakopane, ul. Krupówki 30
Tel.: +48 663 485 242
E-mail.: info@zakoplan.pl
Dołącz do nas
Newsletter
Raz w tygodniu podeślemy Ci informację o nadchodzących wydarzeniach.