Kategoria: Podhale od kuchni

Dziki brokuł „bimi” - Przepis Sławka Kardasia

Dziki brokuł „bimi” 

Słyszeliście kiedyś o brokule “bimi”? To warzywo nazywane również brokułem szparagowym bądź dzikim brokułem jest połączeniem brokuła, kapusty oraz szparagów. Ta interesująca krzyżówka chińskiej kapusty z brokułem powstała na początku…
Read more
Gęsie serducha na Nowy Rok!

Gęsie serducha na Nowy Rok!

Nowy Rok 2025 witamy z serduchem! A dokładniej z przepysznym gulaszem z gęsich serc! Choć gęsina kojarzona jest przede wszystkim z listopadem i dniem Świętego Marcina, to w styczniu chciałby…
Read more
DSC4431 1 scaled

Pieczone bataty w sosie z sera koziego 

Czy też odnosicie wrażenie, że w ostatnim czasie bataty robią istną furorę – zarówno w menu popularnych restauracji, jak i w naszych domowych kuchniach? Zwane również słodkimi ziemniakami bataty coraz…
Read more
DSC4407

Kurki w sosie whiskey 

Po kulinarnych symbolach lata – szparagach, bobie oraz rabarbarze – przyszedł czas na kurki – żółte niczym słońce grzyby, które w sierpniu brylują nie tylko w sezonowych menu restauracji, ale…
Read more
DSC3965 1 scaled

Pieczone młode ziemniaki z parmezanem i oliwą 

Na młode ziemniaki czekam przez cały rok. Są jednym z moich ulubionych smaków dzieciństwa – w połączeniu ze zsiadłym mlekiem, sadzonym jajkiem i garścią świeżego kopru tworzą smak, który pamiętam…
Read more
Gwarno w Zakopanem - restauracja pod Gubalowka

Gwarno, rojno, radośnie i do syta!

Restauracja Gwarno u podnóża Gubałówki – gwarna atmosfera przepełniona duchem Tatr. Do syta! W Zakopanem jest wiele restauracji, ale tylko w Gwarno można znaleźć wyjątkowy smak, którego sekretem jest połączenie…
Read more
DSC4053 2 1

Szparagi w sosie orzechowym

Maj to początek długo wyczekiwanego sezonu na szparagi. Na stoiskach z warzywami ich zielone oraz białe główki wyłaniają się spośród wiosennych nowalijek, lasek rabarbaru i owoców agrestu. Skorzystajcie koniecznie z…
Read more
pajasam przepis

Pajasam

Pajasam to tradycyjny i wyjątkowo smakowity deser kuchni indyjskiej. Mimo że składniki i przygotowanie mogą się nieco różnić w zależności od regionu, podstawowa idea pozostaje taka sama. Pajasam jest nie…
Read more
Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan

Marcowy chlebek

Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do różnorodnych dań. Poznaj niezwykle prosty sposób jego przygotowania, wykorzystujący podstawowe składniki, które można znaleźć w…
Read more
Tańce góralskie - Zofia Stryjeńska
Wydawca
Zakoplan Tymoteusz Mróz
Zakopane, ul. Krupówki 30
Tel.: +48 663 485 242
E-mail.: info@zakoplan.pl
Dołącz do nas
Newsletter
Raz w tygodniu podeślemy Ci informację o nadchodzących wydarzeniach.