10 miejsc w Zakopanem, w których warto zamówić dania na wynos
Zazwyczaj o tej porze roku restauracje w Zakopanem przygotowują się na nadchodzący weekend majowy. Jest wiele miejsc wartych uwagi nawet tych najbardziej wymagających smakoszy. Niestety, obecnie pozostają one zamknięte. Co więc jeść, jeśli nie mamy ochoty gotować? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie 10 wartych uwagi miejsc, które dowiozą Wam wybrane dania. Staraliśmy się wybrać te najlepsze, […]
Orkiszowe naleśniki Suzette z miodem
Francuska klasyka. Orkiszowe naleśniki z sosem Suzette idealnie sprawdzą się po nartach czy wieczornym kuligu. Odrobina brandy nadaje im charakteru, a serwować można je z greckim jogurtem, kwaśną śmietaną albo malinami. Jest tylko jedno ale: trzeba spałaszować je od razu po przygotowaniu. Potrzebne będą: na ciasto 200 g mąki orkiszowej 2 jaja ok. 350 ml […]
Gazpacho z bundzem
Co zjeść, gdy w letnim upale nie chce się jeść? Odpowiedź może być tylko jedna: gazpacho! Przygotowanie tej pysznej, zimnej i pożywnej zupy rodem z gorącej Andaluzji zajmuje dosłownie chwilę (chyba że nie macie blendera i wszystko kroicie ręcznie). Co więcej, dzięki samemu blendowaniu bez gotowania, warzywa nie tracą cennych witamin i minerałów. Do gazpacho […]
Chałka pain perdu z pieczoną gruszką i serem roquefort
Lato, lato i po lecie… Koniec okresu wakacyjnego to i początek jesieni, a co za tym idzie chłodnych wieczorów. Zmiana aury wpływa też na nasz jadłospis, w którym przyda się coś rozgrzewającego. Jednym z moich ulubionych połączeń smaków na październikowe chłody to słodka gruszka z naturalnym miodem lipowym zestawiona z wytrawnym serem roquefort. Całość podana […]
Trufle orzechowe
Jesień to czas orzechów. O tej porze roku warto sięgnąć zwłaszcza po laskowe, których zaletami można by zapełnić cały numer „Infogramu”. Niepozorne na pierwszy rzut oka, mają największą wartość odżywczą i energetyczną spośród wszystkich jadalnych owoców naszej strefy klimatycznej. Wyróżnia je spora zawartość witaminy E, zwanej witaminą młodości. Działają też jak naturalny afrodyzjak. A jeśli […]
Karnawałowa szakszuka z wanilią
Szakszuka od kilku lat przebojem zdobywa śniadaniowe stoły krajów świata. Prawo do oryginalnej receptury przypisuje sobie wiele krajów bliskiego wschodu – od Maroka, przez Jemen, aż po Izrael. Wszędzie tam występuje ona w nieco innych wersjach. Wspólnym mianownikiem szakszuk świata są jednak pomidory, jaja i pikantna nuta. „Wielki bałagan”, bo tak brzmi przetłumaczona z arabskiego […]
Heart by Amaro wkrótce w Zakopanem
Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację „Heart by Amaro”. To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy, powstający w nowym, pięciogwiazdkowym Nosalowy Park Hotel & SPA w Zakopanem. Wojciech Modest Amaro to prawdziwy pasjonat kuchni polskiej. Jego warszawska restauracja atelier Amaro w […]
Muhammara
Tym razem przepis na szybką i świetną przekąskę. Wywodząca się z Syrii muhammara to nic innego jak szalenie smaczna pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Idealnie pasuje do kanapek, krakersów, a nawet… mięsa. Muhammara będzie też ciekawą alternatywą dla wszystkich, którzy nieco znudzili się hummusem. Pamiętajcie tylko, by pastę mocno skropić oliwą i posypać […]
Masło musztardowe
Nie od dziś wiadomo, że najczęściej to właśnie niepozorne dodatki odpowiadają za smak potraw, doprowadzając kubki smakowe do ekstazy. Ot, choćby – masło. Na stołach można spotkać czosnkowe lub ziołowe, ja zaś chciałbym zaproponować bardzo proste i szybkie masło musztardowe. Idealnie sprawdza się jako samodzielne smarowidło do świeżego, chrupiącego pieczywa. Można również użyć go jako […]
Makaron ze szparagami, mascarpone i pancettą
Pierwszy raz o chrupiących szparagach zaczynam śnić w połowie zimy. Początkiem kwietnia nie mogę się już doczekać, kiedy na rynku warzywnym pojawią się ich dostojne wiązki. Wtedy też zazwyczaj wymyślam, co z nimi zrobię i z czym je połączę. W tym roku wybór padł na dość klasyczną i szybką w przygotowaniu propozycję. Niektórym może trochę […]