Październik to ostatni moment, by skosztować prawdziwego, owczego bundzu – zwanego góralską mozzarellą. Kolejna okazja dopiero na wiosnę. Bundz – podobnie jak oscypek czy bryndza – to ser z owczego…
Prosty przepis na efektywne i szybkie danie główne lub przekąskę. Boczniaki to smaczne i zdrowe grzyby, które doskonale imitują mięso. Z racji dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka oraz całego zestawu…
Z okazji jubileuszu powstało „sentymentalne” menu składające się z najpopularniejszych, ulubionych przez Gości dań, które pojawiały się w karcie restauracji na przełomie lat 2000-2020. Restauracja Regionalna jest jedną z najbardziej…
W lecie chętniej sięgamy po lekkie sałatki niż tłuste mięsa, dlatego tym razem proponuję coś w sam raz na sierpniowe upały. Owoc granatu, który kiedyś stanowił kuchenną ekstrawagancję, dziś znajduje…
Filet z łososia objawiający się na talerzu w rozmaitych odmianach to popularna podstawa wielu dań w restauracjach i domach. Jest to też częsta propozycja obiadowa dla dzieci, które tę akurat…
Być w Tatrach i nie skosztować oscypka to niemal jak zbrodnia. Dlaczego jednak jedne sery są żółte, inne białe, mają różne kształty i tak różnią się smakiem? Czy to wszystko…
Zazwyczaj o tej porze roku restauracje w Zakopanem przygotowują się na nadchodzący weekend majowy. Jest wiele miejsc wartych uwagi nawet tych najbardziej wymagających smakoszy. Niestety, obecnie pozostają one zamknięte. Co…
Francuska klasyka. Orkiszowe naleśniki z sosem Suzette idealnie sprawdzą się po nartach czy wieczornym kuligu. Odrobina brandy nadaje im charakteru, a serwować można je z greckim jogurtem, kwaśną śmietaną albo…
Co zjeść, gdy w letnim upale nie chce się jeść? Odpowiedź może być tylko jedna: gazpacho! Przygotowanie tej pysznej, zimnej i pożywnej zupy rodem z gorącej Andaluzji zajmuje dosłownie chwilę…
Lato, lato i po lecie… Koniec okresu wakacyjnego to i początek jesieni, a co za tym idzie chłodnych wieczorów. Zmiana aury wpływa też na nasz jadłospis, w którym przyda się…