Podhale od kuchni

Kuchnia na Podhalu to nie tylko oscypek z grilla. Lokalne tradycje kulinarne i produkty inspirują (nie tylko) lokalnych szefów kuchni, którzy potrafią na ich bazie stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Niektóre z nich warto spróbować w najlepszych restauracjach, a inne z powodzeniem możemy zrobić w domu.

Trufle orzechowe

Trufle orzechowe

Jesień to czas orzechów. O tej porze roku warto sięgnąć zwłaszcza po laskowe, których zaletami można by zapełnić cały numer

Czytaj dalej...
Muhammara

Muhammara

Tym razem przepis na szybką i świetną przekąskę. Wywodząca się z Syrii muhammara to nic innego jak szalenie smaczna pasta

Czytaj dalej...
Masło musztardowe

Masło musztardowe

Nie od dziś wiadomo, że najczęściej to właśnie niepozorne dodatki odpowiadają za smak potraw, doprowadzając kubki smakowe do ekstazy. Ot,

Czytaj dalej...
Indyk w szermuli

Indyk w szermuli

Szermula to marynata wywodząca się z krajów Maghrebu. Jej podstawą jest kolendra, kmin rzymski i czosnek. Szermula używana jest tradycyjnie

Czytaj dalej...
To już wszystko!