Jesień to czas orzechów. O tej porze roku warto sięgnąć zwłaszcza po laskowe, których zaletami można by zapełnić cały numer „Infogramu”. Niepozorne na pierwszy rzut oka, mają największą wartość odżywczą…
Szakszuka od kilku lat przebojem zdobywa śniadaniowe stoły krajów świata. Prawo do oryginalnej receptury przypisuje sobie wiele krajów bliskiego wschodu – od Maroka, przez Jemen, aż po Izrael. Wszędzie tam…
Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce, otworzy w Zakopanem swoją autorską restaurację „Heart by Amaro”. To wspólny projekt najbardziej utytułowanego polskiego szefa kuchni i zakopiańskiej Grupy Nosalowy,…
Tym razem przepis na szybką i świetną przekąskę. Wywodząca się z Syrii muhammara to nic innego jak szalenie smaczna pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich. Idealnie pasuje do kanapek,…
Nie od dziś wiadomo, że najczęściej to właśnie niepozorne dodatki odpowiadają za smak potraw, doprowadzając kubki smakowe do ekstazy. Ot, choćby – masło. Na stołach można spotkać czosnkowe lub ziołowe,…
Pierwszy raz o chrupiących szparagach zaczynam śnić w połowie zimy. Początkiem kwietnia nie mogę się już doczekać, kiedy na rynku warzywnym pojawią się ich dostojne wiązki. Wtedy też zazwyczaj wymyślam,…
Szermula to marynata wywodząca się z krajów Maghrebu. Jej podstawą jest kolendra, kmin rzymski i czosnek. Szermula używana jest tradycyjnie do ryb i mięsa, choć jej charakterystyczny smak nieźle komponuje…
Przepis na szybie i proste danie. Powstał z myślą o wszystkich, którzy w styczniu najchętniej w ogóle nie odpinaliby nart i czas w kuchni chcą ograniczyć do minimum. Zasmakuje też…
Niewiele jest tak wszechstronnych owoców: świetnych do mięs, serów i deserów. Jeśli pomyśleć o jej prozdrowotnych właściwościach, żurawina jawi się niemal jako „owoc renesansu”, wspomagający prawie każdy układ w organizmie.…
Kuchnia indyjska to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków i intensywnych zapachów. Rozgrzewająca i aromatyczna świetnie nadaje się na wiosenne przesilenie. Tym bardziej, że nie musi wymagać dużego nakładu pracy. Przykładem prostej…