Indyk w szermuli

Indyk w szermuli

Szermula to marynata wywodząca się z krajów Maghrebu. Jej podstawą jest kolendra, kmin rzymski i czosnek. Szermula używana jest tradycyjnie do ryb i mięsa, choć jej charakterystyczny smak nieźle komponuje się z też z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Ja jednak zachęcam, by sięgnąć po smaczne i dietetyczne mięso z indyka, które w takim akompaniamencie świetnie […]

Fasola z orzechami i granatem

Fasola z orzechami i granatem

Przepis na szybie i proste danie. Powstał z myślą o wszystkich, którzy w styczniu najchętniej w ogóle nie odpinaliby nart i czas w kuchni chcą ograniczyć do minimum. Zasmakuje też wegetarianom i weganom, którzy szukają wysokobiałkowego dania z charakterem. Bardzo pożywna czerwona fasola z powodzeniem zastępuje mięso, nie zakwaszając organizmu. Orzechy i ziarenka granatu to […]

Bułeczki z żurawiną

Bułeczki z żurawiną

Niewiele jest tak wszechstronnych owoców: świetnych do mięs, serów i deserów. Jeśli pomyśleć o jej prozdrowotnych właściwościach, żurawina jawi się niemal jako „owoc renesansu”, wspomagający prawie każdy układ w organizmie. Proponuję zamknąć te witaminowe bomby o charakterystycznym cierpko-słodkim smaku w pysznych, mięciutkich bułeczkach, które najlepiej na świecie smakują z masłem i… chipsami z bekonu.   […]

Cebulowe bhaji

Cebulowe bhaji

Kuchnia indyjska to prawdziwa eksplozja orientalnych smaków i intensywnych zapachów. Rozgrzewająca i aromatyczna świetnie nadaje się na wiosenne przesilenie. Tym bardziej, że nie musi wymagać dużego nakładu pracy. Przykładem prostej i pysznej potrawy są bhaji, czyli placuszki z posiekanej cebuli. Bhaji to w hindi po prostu „warzywa”. Smażone w cieście stanowią pożywną przystawkę lub szybką […]

Sałata rzymska z grilla

Sałata rzymska z grilla

Kto raz skosztuje grillowanej sałaty rzymskiej, szybko dodaje ją do listy ulubionych dań. Tym bardziej, że jej przygotowanie nie wymaga wiele zachodu. Do Polski przybyła przed czterema wiekami z Włoch, prawdopodobnie za sprawą królowej Bony. Bez wątpienia największą karierę zrobiła w sałatce Cezar, ale dzięki wyjątkowo wytrzymałym liściom można ją też smażyć i grillować. Będzie […]

Gotowane pory z serem roquefort

Gotowane pory z serem roquefort

Gotowanie to dla mnie poszukiwanie równowagi. Dlatego tym razem niskokaloryczne pory łączymy z wyrazistym i tłustym roquefortem. Zresztą nie ja pierwszy zachwycam się tymi składnikami. Ponoć już cesarz Neron był wielkim admiratorem porów; połączone z oliwą miały wzmacniać jego głos podczas przemów. Dojrzewający zaś w wapiennych jaskiniach roquefort od wieków zwany jest „królewskim serem”. Co […]

Najlepsze restauracje w Polsce nagrodzone na Gali Restaurant Week 2018

Najlepsze restauracje w Polsce nagrodzone na Gali Restaurant Week 2018

25 maja w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Nagrodzonych zostało kilkadziesiąt restauracji, które goście uznali za najlepsze w Polsce. Uczestnicy Gali z całej Polski zabrani zostali w niezwykłą podróż kulinarną Andrzeja Polana oraz wysłuchali koncertu Reni Jusis. Galę poprowadzili Lara Gessler i Paweł Światczyński. Nagrody Plebiscyt Gości Restaurant Week […]

Browar Watra – zakopiańska marka, którą zachwyciła się Polska

Jest w Polsce taki browar, do którego ludzie przyjeżdżają z drugiego końca kraju, by wychylić kufel idealnie schłodzonego piwa. Miejsce, które nad ilość zawsze przedkłada jakość, dlatego nie decyduje się na masową produkcję ani sprzedaż wysyłkową. To zakopiański browar restauracyjny Watra. Oprowadza nas po nim Krzysztof Mościński – piwowar z 38. letnim doświadczeniem. Historia browaru […]