Harira z miodem
Harira to tradycyjna berberyjska zupa, która swoje korzenie ma w saharyjskiej części Maroko. Tam dnie są gorące, a noce zimne. Wówczas koczownicy ogrzewalni się aromatyczną potrawą, pełną przypraw i mięsa (zazwyczaj baraniny lub jagnięciny), która skutecznie rozgrzewała i syciła. Współcześnie harira przebojem zdobywa stoły, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i rozgrzewająca, co w zimowe […]
Gościnność mam po Babci
o swojej restauracji, jedzeniu na wynos i góralskiej gościnności opowiedział nam Tomasz Gut, właściciel Zakopiańskiej W Zakopanem są takie miejsca, dla których przyjeżdża się nawet z Pomorza. Ba, Zimowa Stolica Polski ma miłośników i za granicą. Wracają do ukochanych dolin w Tatrach i ulubionych restauracji – takich, które są tworzone z pomysłem i prowadzone z […]
Puree z batatów z pieczoną cukinią i orzechami włoskimi
Bataty, czyli słodkie ziemniaki, przywędrowały do Europy z Ameryki jeszcze w czasach Kolumba, aczkolwiek w Polsce widzimy je od niedawna. Choć nadal nie przebijają popularnością klasycznych „gruli”, to są wszechobecne w warzywniakach i marketach. Ich przewagą w stosunku do wytrawnych kuzynów jest elastyczność w zastosowaniu, bo bataty sprawdzają się także jako podstawa tart, czy deserów. […]
Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Czas na śliwki! Jesienią sięgam po aromatyczne węgierki, które świetnie smakują i mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Ponoć poprawiają też humor, zwłaszcza w słotne dni lub gdy za oknem szaleje halny. Knedle ze śliwkami doskonale sprawdzą się jako danie główne lub deser na rodzinnym obiedzie. W zależności od upodobań możecie obsypać je cukrem trzcinowym lub dodać […]
Smaki Podhala: Bundz
Październik to ostatni moment, by skosztować prawdziwego, owczego bundzu – zwanego góralską mozzarellą. Kolejna okazja dopiero na wiosnę. Bundz – podobnie jak oscypek czy bryndza – to ser z owczego mleka. Jest jednak znacznie bardziej delikatny i nie tak intensywny w smaku. Najczęściej bywa porównywany do mozzarelli, którą przypomina konsystencją i wyglądem. Świeży bundz zaskakuje […]
Boczniak w panko z dipem tzatziki
Prosty przepis na efektywne i szybkie danie główne lub przekąskę. Boczniaki to smaczne i zdrowe grzyby, które doskonale imitują mięso. Z racji dużej zawartości dobrze przyswajalnego białka oraz całego zestawu witamin i soli mineralnych są świetnym wyborem dla wegan i wegetarian. Wyjątkowo dobrze smakują z lekką i chrupiącą panierką panko z japońskiej bułki tartej (która […]
Restauracja Regionalna w Nosalowy Dwór Resort& SPA świętuje 20-lecie
Z okazji jubileuszu powstało „sentymentalne” menu składające się z najpopularniejszych, ulubionych przez Gości dań, które pojawiały się w karcie restauracji na przełomie lat 2000-2020. Restauracja Regionalna jest jedną z najbardziej znanych i lubianych miejsc na kulinarnej mapie Zakopanego. Malowniczo położona u stóp Nosala mieści się drewnianym budynku utrzymanym w tradycyjnym, góralskim stylu. Konstrukcja słupowo – […]
Pomidory z granatem i tymiankiem
W lecie chętniej sięgamy po lekkie sałatki niż tłuste mięsa, dlatego tym razem proponuję coś w sam raz na sierpniowe upały. Owoc granatu, który kiedyś stanowił kuchenną ekstrawagancję, dziś znajduje się w prawie każdym warzywniaku. Chwalony nie tylko za słodki smak, ale i walory zdrowotne. Jego sok pestek zawiera sporo witamin i polifenoli, które zmniejszają […]
Gravlax z łososia
Filet z łososia objawiający się na talerzu w rozmaitych odmianach to popularna podstawa wielu dań w restauracjach i domach. Jest to też częsta propozycja obiadowa dla dzieci, które tę akurat rybę darzą sporą sympatią. Co to jest jednak ten gravlax? Jak wiele z dań nowoczesnej kuchni wywodzi się z prozaicznej potrzeby konserwacji pożywienia, której w […]
Oscypek, bundz czy gołka, jak się w tym wszystkim połapać?
Być w Tatrach i nie skosztować oscypka to niemal jak zbrodnia. Dlaczego jednak jedne sery są żółte, inne białe, mają różne kształty i tak różnią się smakiem? Czy to wszystko oscypki? Aby zrozumieć, skąd bierze się różnica, najlepiej poznać proces wytwarzania góralskich serów: od dojenia, przez klaganie i pucenie, aż po wędzenie u powały w […]