Kategoria: Podhale od kuchni

Shimeji i szparagi

Shimeji i szparagi

Czy wiecie, że „umami” to jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka? Umami został po raz pierwszy zidentyfikowany przez japońskiego naukowca, Kikunaego Ikedę, który jedząc bulion z wodorostów zauważył,…
Read more
Food trucki w Nowym Targu - Żarciowozy 2023

Żarciowozy w Nowym Targu

Przed nami pyszny weekend z Food Truckami! Rynek w Nowym Targu wypełni się po brzegi smakami z różnych stron świata już 21-23 kwietnia. Food trucki będą na Was czekać w…
Read more
watrobka dynia przepis

Wątróbka i dynia

Dynia to prawdziwa królowa jesieni – krąży wokół nas jako klimatyczna dekoracja, symbol Halloween i prawdziwy przysmak tej pory roku. Dynię można jednak przyrządzać na wiele sposobów przez cały rok.…
Read more
Przepis na Pieczony pasternak w miodzie z whisky i migdałami

Pieczony pasternak w miodzie z whisky i migdałami

Czym jest pasternak, który znamy często jako towarzysza figi z makiem? Pasternak to większy kuzyn pietruszki – białe warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych. Tak naprawdę najłatwiej rozróżnić oba warzywa po…
Read more
kapusniak slawek kardas

Kwaśnica

Kwaśnica to jedno ze sztandarowych dań kuchni góralskiej, której bazą są takie produkty jak ziemniaki, kapusta, mięso (przede wszystkim baranina) i nabiał – również zawdzięczany głównie owcom. Hodowla tych zwierząt…
Read more
Pulpety jagnięce w sosie serowym

Pulpety jagnięce w sosie serowym

Wypróbujcie przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro. Przepyszny obiad – gwarantowany! Na pulpety potrzebne będą: 1 kg mielonej jagnięciny 2x białe bułki namoczone w mleku 3x cebule pokrojone w kostkę…
Read more
Baklawa z anyżem przepis Sławka Kardasia

Rumowa baklawa z anyżem

Baklawa to słodki deser z orzechami i miodem, bardzo popularny na Bałkanach i w kuchni Bliskiego Wschodu. Klasyczną baklawę przygotowuje się z ciasta listkowego – zwanego niekiedy korą (nazwa bałkańska)…
Read more
Rumsztyk z jelenia

Rumsztyk z jelenia

Rumsztyk, nieco już zapomniany rodzaj kotleta z mięsa mielonego – w czasach PRL był klasykiem ówczesnej kuchni! Bary mleczne, restauracje – wszędzie serwowano rumsztyki wołowe, najczęściej z podsmażaną cebulką i…
Read more
Knedle drożdżowe z cukinią i sosem dyniowym

Knedle drożdżowe z cukinią i sosem dyniowym

Knedle to przysmak znany w chyba każdym domu, świetne zarówno jako danie główne, przystawka czy deser. Wypróbujcie je w wyjątkowej, wytrawnej i wegetariańskiej wersji jesiennej – z cukinią i jakże…
Read more
Pierogi leniwe z pesto

Pierogi leniwe z pesto

Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad w leniwy weekend. Proste i szybkie w przygotowaniu, znane wszystkim z babcinych obiadów, zabłysną na nowo w otoczeniu własnoręcznie zrobionego pesto! Potrzebne będą:…
Read more
Tańce góralskie - Zofia Stryjeńska
Wydawca
Zakoplan Tymoteusz Mróz
Zakopane, ul. Krupówki 30
Tel.: +48 663 485 242
E-mail.: info@zakoplan.pl
Dołącz do nas
Newsletter
Raz w tygodniu podeślemy Ci informację o nadchodzących wydarzeniach.