Ragoût paprykowe i mozzarella w panko

Przepis Sławka Kardasia na ragout paprykowe

Ragoût to danie z francuskim rodowodem – rodzaj potrawy z mięsa lub warzyw, pokrojonych na regularnej wielkości cząstki i uduszonych w wywarze. Papryki świetnie się sprawdzą jako zdrowa i pikantna baza do naszego dania. Idealnego na jesień – sycącego, treściwego i rozgrzewającego. Z kolei mozzarella obtoczona i usmażona w panko, czyli lekkiej i chrupiącej panierce […]

Owocowy deser z miodem i serem Roquefort

Przepis Sławka Kardasia we wrześniowym Zakoplanie

Czujecie zbliżającą się jesień? Coraz krótsze wieczory, chłodniejsze dni? Szybki przepis na owocowy deser to idealna propozycja na wspomnienie gorących, letnich dni. Owoce połączone z wyrazistym, lekko słonym serem Roquefort to świetne połączenie smaków. Roquefort, wytwarzany z mleka owczego, kremowy, jedwabisty z wyraźnymi żyłkami niebieskiej pleśni jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był […]

Gdzie w Zakopanem WARTO wypić kawę?

Polecane kawiarnie w Zakopanem - gdzie wypić kawę

W Zakopanem kawiarni i barów bez liku, są jednak miejsca, które są szczególnie warte uwagi. Poniżej lista tych, w których naszym zdaniem warto wypić kawę – na Krupówkach i z daleka od nich. Życie jest za krótkie, by pić kiepską kawę w kiepskich miejscach – tak można ująć zamysł naszego miniprzewodnika. Pochodzący z Afryki energetyzujący […]

Jagnięcina i beszamel w cukinii

Beszamel to klasyk kuchni francuskiej i absolutna podstawa sztuki kulinarnej! Powstał pod koniec XVII wieku na dworze króla Ludwika XV dzięki markizowi Louisowi de Béchameil. Powstaje z kilku prostych składników, jednak zwróćcie uwagę na dokładne przygotowanie. Sos beszamelowy doskonale komponuje się z mięsem i rybami – my połączymy go z jagnięciną i cukinią i szybko […]

Bryndzowe trufle na azjatyckiej sałatce z ogórka

Sałatka z bryndzą z azjatycką nutą

Bryndza to podpuszczkowy, miękki ser wytwarzany z mleka owiec. Powstaje na obszarze całych Karpat, ale obok oscypków i buncu jest jedną z podstaw i największych smakołyków kuchni Podhala. Sposób wytwarzania bryndzy podhalańskiej nie zmienił się od setek lat. Właściwości smakowe tego słonego i lekko pikantnego sera mogą się delikatnie różnić zależnie nawet od pory roku, […]

Restaurant week na Podhalu

Restaurant Week 2021 Podhale

Najnowsza edycja największego w Polsce festiwalu kulinarnego odbędzie się pod hasłem: “IDŹ! na bestsellery najlepszych restauracji”. Jesteśmy przekonani, że zupełnie nie trzeba będzie Was do tego namawiać. Już od 9 do 27 czerwca będziecie mieli możliwość skosztowania pokazowych dań najlepszych restauracji. Tu można rezerwować miejsca: Restaurantweek.pl, spieszcie się, zanim wszyscy głodni i zmęczeni domowym jedzeniem […]

Chłodnik z botwinki z lekkim twistem

Chłodnik z botwinki z lekkim twistem

Najlepszy sposób na upał? Chłodnik. Prosty, smaczny i zdrowy – idealny na tę porę roku. Botwina to znany wszystkim, młody burak ćwikłowy, a dokładniej jego korzeń, delikatne liście oraz łodygi. Warto się śpieszyć żeby nasycić swoje kubki smakowe bo sezon na to warzywo trwa tylko od maja do lipca – wtedy jest najsmaczniejsze i ma najwięcej walorów […]

14 najlepszych miejsc – dania na wynos w pandemii w Zakopanem

14 najlepszych miejsc - dania na wynos w Zakopanem tlo

Restauracje obecnie mogą serwować tylko dania na wynos. W takiej sytuacji część z nich przerwała działanie, część dostosowała menu do nowych warunków, przygotowując dania na dowóz lub do odbioru własnego. Przedstawiamy Wam te szczególnie warte uwagi. Zakopiańskie restauracje stanowią niezwykle ważny, żeby nie powiedzieć fundamentalny element lokalnego krajobrazu turystycznego. To właśnie w lokalach gastronomicznych toczyło […]

Wiosenne ucztowanie przy Burrito

Wiosenne ucztowanie przy Burrito

Burrito powstało w północnym Meksyku. Podstawą tego dania jest duża tortilla pszenna, w którą zawija się mięso lub wkład warzywny. Jak głosi meksykańska legenda, w okresie rewolucji meksykańskiej (1910-1921), w Bella Vista w stanie Chihuahua, pewien człowiek sprzedawał na ulicy tacos, jako środka transportu używając osła. Aby jedzenie dłużej pozostało ciepłe, wpadł na prosty pomysł, aby […]

Harira z miodem

Harira-z-miodem

Harira to tradycyjna berberyjska zupa, która swoje korzenie ma w saharyjskiej części Maroko. Tam dnie są gorące, a noce zimne. Wówczas koczownicy ogrzewalni się aromatyczną potrawą, pełną przypraw i mięsa (zazwyczaj baraniny lub jagnięciny), która skutecznie rozgrzewała i syciła. Współcześnie harira przebojem zdobywa stoły, ponieważ jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i rozgrzewająca, co w zimowe […]