Marcowy chlebek

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro na chlebek naan

Chlebek naan, popularny w kuchniach indyjskiej i pakistańskiej, to delikatny, elastyczny i aromatyczny dodatek do różnorodnych dań. Poznaj niezwykle prosty sposób jego przygotowania, wykorzystujący podstawowe składniki, które można znaleźć w prawie każdej domowej kuchni. Własnoręczne przygotowanie go w domu pozwala dostosować smak i składniki do własnych preferencji. Chlebek, który być może zaskoczy Cię swoim smakiem […]

Chipsy z topinamburu

Znienacka wpadli goście i szukasz pomysłu na szybką, niebanalną przekąskę? Przygotuj wyjątkowe chipsy z topinamburu. Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, to prawdziwa perełka w świecie warzyw, a jego delikatny smak sprawi, że szybko zapomnicie o tradycyjnych chipsach z ziemniaków. Potrzebne będą: Działamy! Starannie opłucz topinambur pod bieżącą wodą, a następnie osusz go za pomocą […]

Omlet cesarski Kaiserschmarrn

PRzepis Sławka Kardasia na Omlet cesarski Kaiserschmarrn

Oto przepis na doskonałe śniadanie mistrzów, które w mroźne, zimowe poranki otula smakiem i ciepłem. Ten wyjątkowy omlet pochodzący z Austrii to połączenie puszystości z chrupkością orzechów i słodyczą suszonych owoców oraz powideł. Wypróbujcie koniecznie! Potrzebne będą: Działamy!  Rodzynki i figę skrop rumem, a orzechy lekko podpraż na patelni. Żółtka oddziel od białek, a następnie […]

Boczniak mikołajkowy

Zapiekanka z boczniakami - przepis

Grudzień to czas, gdy w każdej kuchni rodzą się magiczne smaki. W tym wyjątkowym numerze Zakoplanu mamy dla Was propozycję, która doskonale wpisuje się w atmosferę zimowej przyjemności. Przedstawiamy przepis na aromatyczną zapiekankę z boczniaków i sera raclette – pyszną, rozgrzewającą i pełną charakteru. Idealną na mikołajkowe spotkanie z bliskimi przy kubku gorącej herbaty. Przekonajcie […]

Leniwa dynia

Jesienią, kiedy liście drzew zmieniają swoje barwy na odcienie złota i pomarańczy, a dynie wyglądają do nas z każdego warzywniaka, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi leniwe, których delikatny smak świetnie połączy się z kremowym sosem dyniowym, wnosząc ciepło i aromat tego sezonowego skarbu na twój talerz. Potrzebne będą: Na krem z dyni: Na pierogi leniwe: […]

Boczek ze śliwkami i miodem

Czas na śliwki! Ta aromatyczne dary jesieni będą świetnym dodatkiem do boczku, który własnoręcznie przyrządzisz po wcześniejszym marynowaniu w solance – dzięki niej mięso będzie soczyste i miękkie oraz dłużej utrzyma świeżość. Potrzebne będą: Do przygotowania solanki: Do boczku: Do sosu: Działamy! Wodę z solą, resztą przypraw oraz czosnkiem doprowadź do wrzenia i gotuj przez […]

Szarpana jagnięcina

Jagnięcina to prawdziwy specjał kuchni góralskiej. Jest mięsem bardzo wysokiej jakości – delikatnym i soczystym. Poniżej przepis na jagnięcinę idealną do kanapek lub do zaserwowania klasycznie: z ziemniakami lub kaszą. Polecam także dodać świeże warzywa (jak marchewka, kiełki fasoli mun, koper włoski i dymka) pokrojone w cienkie słupki. Jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów […]

Chłodnik arbuzowy

Wraz z wakacyjnymi upałami pojawia się nieodparty urok pysznych, orzeźwiających smaków, które doskonale gaszą pragnienie i dodają energii. Czy jest coś bardziej charakterystycznego dla lata niż arbuz o słodkiej i soczystej konsystencji, który dosłownie rozpływa się w ustach? Poniższy przepis na chłodnik z arbuzem to kompozycja smaków, która idealnie sprawdzi się na piknik na plaży, […]

Wegegrillowanie po góralsku

Przepis Sławka Kardasia z Bubuja Bistro - oscypek na grilla

Przedstawiamy danie idealne na letnie wieczory i spotkania ze znajomymi przy grillu – rozpływające się w ustach! Jako że w Zakopanem pogoda bywa zmienna – zamiast grilla możecie wykorzystać patelnie. Potrzebne będą: Na marynatę: Na puree z batatów Działamy! Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki (ale na tyle duże, by nie pospadały z rusztu, […]

Brukselka

Brukselka - przepis Sławka Kardasia z bubuja bistro

Brukselka to odmiana botaniczna kapusty warzywnej, mini kapusta. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Brukselka wzrasta w dość oryginalny sposób – przypomina bowiem palmę! Wytwarza długą, grubą, silnie ulistnioną łodygę, której wysokość dochodzi nawet do metra. Na szczycie wytwarza pióropusz z dużych liści, a wzdłuż pnia rosną małe główki liści. Brukselki są potężnym […]