Pierogi leniwe z pesto
Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad w leniwy weekend. Proste i szybkie w przygotowaniu, znane wszystkim z babcinych obiadów, zabłysną na nowo w otoczeniu własnoręcznie zrobionego pesto! Potrzebne będą: Na pierogi: 500 g tłustego twarogu 2 jajka około 100 g mąki sól Na pesto: 100 ml oliwy extra virgin 50 g orzeszków pini lub […]
Burrata na słodko
Burrata to włoski ser, typowy dla regionu Apulii, który wyglądem przypomina kulę mozzarelli. Ale kiedy przekroicie burratę na pół, z jej środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana, w której wyczuwalne są drobne kawałeczki sera. Burratę produkuje się z mleka krowiego lub bawolego, a produkcję zaczyna się podobnie jak mozzarelli i wielu serów, z podpuszczką używaną […]
Gulasz z jagnięciny
Czy wiecie, że nazwa tego tradycyjnego, węgierskiego dania pochodzi od pasterzy, którzy wypasali bydło? Bydło nazywano „gulya”, a pasterza, który je wypasał – „gulyás” [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt i tak aktualnie zamówicie gulasz w węgierskiej restauracji. Tradycyjny gulasz podawany jest z papryką […]
Curry warzywne ze szparagami
Sezon na szparagi w pełni! To właśnie w maju i czerwcu możemy kupić świeże szparagi o najlepszym smaku. Są prawdziwym powiewem wiosny i zdrowia na talerzu i wdzięcznym obiektem kulinarnym – świetnie komponują się z wieloma produktami. Koniecznie wypróbujcie proste i szybkie w wykonaniu warzywne curry. Potrzebne będą: 100 g boczniaka 200 g marchewki 400 […]
Chili con carne i czekolada
Czy uwierzycie, że według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę? Maria na wiele dni pogrążyła się w transie, a po obudzeniu wyznała, że jej dusza opuściła ciało i odwiedziła odległą krainę. Głosiła chrześcijaństwo dzikim plemionom, a od pogan otrzymała przepis! Aktualnie chili con czarne to popularna […]
Pieczony seler z miodowym sosem chilli
Seler pojawi się po upieczeniu w zupełnie nowej odsłonie! Zaskocz swoich Gości serwując go z przepysznym sosem na najbliższej kolacji. Do przygotowanie pieczonego selera potrzebne będą: 3 szt. selera olej, sól, pieprz 1 szt. białej rzepy 1 szt. cebuli dymki mała garść świeżej kolendry Do przygotowania miodowego sosu chilli potrzebne będą: 150 ml oleju rzepakowego […]
Kapuśniak z jarmużu
Tradycyjny kapuśniak powstaje z poszatkowanej, świeżej lub kiszonej, kapusty głowiastej. To jedna z najbardziej znanych zup kuchni polskiej, szczególnie góralskiej, gdzie znana jest jako kwaśnica, a także słowackiej (kapustnica) i ukraińskiej (капусняк). Co powiecie jednak na kapuśniak z jarmużu? Jarmuż to też odmiana kapusty – o długich, pomarszczonych liściach, której niezwykłe właściwości zdrowotne są coraz […]
Restauracja Marilor otwarta!
Radość z pysznego jedzenia! 12. lutego ruszyła nowa restauracja w Zakopanem – Restauracja Marilor. To autorska propozycja nowoczesnej i lekkiej kuchni polskiej z nutą światowych inspiracji i bogactwem lokalnych składników. Jasne wnętrza pełne zakopiańskiej historii, z nowoczesnym sznytem i niezobowiązująca atmosferą wręcz emanują dobrą energią i zapraszają, by znaleźć radość ze wspólnych chwil przy doskonałym […]
Modra kapusta z chili i z miodem
Idealny dodatek na zimowe wieczory do drobiu czy serów. Podczas gdy na Podhalu króluje kapusta biała, czerwona kapusta to regionalny przysmak głównie na Śląsku i w Wielkopolsce. Chyba każdy z nas zna ją w formie tradycyjnej surówki, ale przyrządzona na ciepło z miodem i chili nabierze zupełnie nowego smaku i będzie pysznym zaskoczeniem na Waszym […]
Smażony camembert i buraki
Burak, pieczony w folii jak ziemniaki, zaprezentuje się w zupełnie nowej odsłonie na Waszym stole podany z serem camembert. Ten najpopularniejszy z francuskich serów świetnie smakuje podany na ciepło – można go smażyć, grillować oraz zapiekać, a pod wpływem temperatury ser mięknie, a jego wnętrze staje się płynne. Przedstawiamy danie idealne na zimowe wieczory i […]