Burrata to włoski ser, typowy dla regionu Apulii, który wyglądem przypomina kulę mozzarelli. Ale kiedy przekroicie burratę na pół, z jej środka wypłynie gęsta i kremowa śmietana, w której wyczuwalne…
Czy wiecie, że nazwa tego tradycyjnego, węgierskiego dania pochodzi od pasterzy, którzy wypasali bydło? Bydło nazywano „gulya”, a pasterza, który je wypasał – „gulyás” [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie…
Sezon na szparagi w pełni! To właśnie w maju i czerwcu możemy kupić świeże szparagi o najlepszym smaku. Są prawdziwym powiewem wiosny i zdrowia na talerzu i wdzięcznym obiektem kulinarnym…
Czy uwierzycie, że według legendy pierwszy przepis na chili con carne został spisany w XVII wieku przez hiszpańską zakonnicę? Maria na wiele dni pogrążyła się w transie, a po obudzeniu…
Seler pojawi się po upieczeniu w zupełnie nowej odsłonie! Zaskocz swoich Gości serwując go z przepysznym sosem na najbliższej kolacji. Do przygotowanie pieczonego selera potrzebne będą: 3 szt. selera olej,…
Tradycyjny kapuśniak powstaje z poszatkowanej, świeżej lub kiszonej, kapusty głowiastej. To jedna z najbardziej znanych zup kuchni polskiej, szczególnie góralskiej, gdzie znana jest jako kwaśnica, a także słowackiej (kapustnica) i…
Radość z pysznego jedzenia! 12. lutego ruszyła nowa restauracja w Zakopanem – Restauracja Marilor. To autorska propozycja nowoczesnej i lekkiej kuchni polskiej z nutą światowych inspiracji i bogactwem lokalnych składników.…
Idealny dodatek na zimowe wieczory do drobiu czy serów. Podczas gdy na Podhalu króluje kapusta biała, czerwona kapusta to regionalny przysmak głównie na Śląsku i w Wielkopolsce. Chyba każdy z…
Burak, pieczony w folii jak ziemniaki, zaprezentuje się w zupełnie nowej odsłonie na Waszym stole podany z serem camembert. Ten najpopularniejszy z francuskich serów świetnie smakuje podany na ciepło –…
Cykoria to nieco tajemnicze, zimowe warzywo, które nie zdobyło jeszcze dużej popularności na polskich stołach. Smakuje pysznie zarówno na surowo, jak i w wersji smażonej czy pieczonej i jest prawdziwą…